26 Aralık 2012

Mutlu Noeller!

YAZI: BENGİ KURTCEBE

Yılbaşı heyecanı tüm hızıyla devam ediyor. Le Fırın’da bu aralar işler yoğun ama yılbaşı yaklaşırken yazacak şeyler de çoğalıyor. Bugün Hrıstiyan dünyasının Noel’i, bu güne uygun olarak size geleneksel noel pastası Buche de Noel’den bahsetmek istiyorum. Yılbaşı yaklaşırken pastane vitrinlerinde görebileceğiniz kütük pastadan bahsediyorum. 



Buche de Noel’in bir sürü versiyonu olmasına rağmen, geleneksel olarak çikolatalı pandispanyanın incecik yayılıp pişirildikten sonra içine çikolatalı krema sürülüp rulo halinde sarılması ile yapılır.  Bu pastayı evde yapmak biraz zahmetli ve ustalık gerektiren bir iş olduğundan, ben size yapacağınız tatlıları süslemede kullanabileceğiniz mereng yani beze tarifi veriyorum. Biz dükkanda bu sene bezelere Buche de Noel’in vazgeçilmezi olan mantar şeklinin dışında, çam ağacı ve kardan adam şekli de verdik.



Mereng hem çok basit hem de bir o kadar zor bir tatlı. Teoride yumurta beyazını şekerle çırpıp pişiriyorsunuz. Ama uygulamada yanlış gidebilecek çok şey var.

Ben sizinle ünlü Fransız makaroncu Pierre Herme’nin mereng tarifini paylaşacağım.

Pierre Herme’nin Mereng’i
4 yumurta beyazı-oda sıcaklığında
100 gr toz şeker
1 tutam tuz
vanilya esansı



Oda sıcaklığındaki 4 yumurta beyazını ve bir tutam tuzu TEMİZ bir kapta bembeyaz olup kabarana kadar, yavaş yavaş şekeri ekleyerek mikser ile çırpıyoruz. En son vanilya esansını ekleyip yumurtaların havasını söndürmeyecek şekilde yavaşça karıştırıp istediğimiz şekli vererek yağlı kağıtlı bir fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Burada isterseniz merengi bir sıkma torbasına koyup istediğiniz şekli verebilirsiniz. Vanilya esansı yerine herhangi bir esans kullanabilirsiniz hatta benim yaptığım gibi gıda boyası da ekleyebilirsiniz. 90 derecelik fırında 40 dakika pişirme bitince, fırının kapağını aralayıp fırın soğuyana kadar içinde kurutun.
Buche de Noel’in bir sürü versiyonu olmasına rağmen, geleneksel olarak çikolatalı pandispanyanın incecik yayılıp pişirildikten sonra içine çikolatalı krema sürülüp rulo halinde sarılması ile yapılır.  Bu pastayı evde yapmak biraz zahmetli ve ustalık gerektiren bir iş olduğundan, ben size yapacağınız tatlıları süslemede kullanabileceğiniz mereng yani beze tarifi veriyorum. Biz dükkanda bu sene bezelere Buche de Noel’in vazgeçilmezi olan mantar şeklinin dışında, çam ağacı ve kardan adam şekli de verdik. 

Doğru pişmiş bir merengin dışı çıtır çıtır, içi ise kuru ve yumuşak olacaktır.

 

Ben lila renkli lavantalı ve yeşil renkli naneli merengler yaptım. İyi eğlenceler!

 

ETİKETLER: TATLI , NOEL , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , KUTLAMA , MERENG , LE FIRIN