02 Nisan 2013

Çikolatadan paskalya yumurtası

YAZI: MARCO RUSSO

Paskalya hakkında konuşulduğunda ilk olarak aklınıza dekore edilmiş geleneksel çikolata yumurtalar gelecektir. Peki neden yumurta ve neden çikolatadan yapılıyor?



Geçmişte geleneksel olarak insanlar birbirlerine iyi şans işareti olarak yumurta verirlerdi. Çünkü Hristiyanlar için yumurta yeniden doğuş anlamına geliyor. Taş gibi görünen, hayatı olmayan, ama hayatı içinde saklayan bir şey…  Civcivin yumurtayı kırıp dış dünyaya çıkması da yeniden doğuşu...

Orta çağda ise hem daha özel hem de daha eğlenceli olduğu için yumurtaları renkli boyalarla dekore etme geleneği başladı. Şimdilerde de yumurtalar çikolatadan hazırlanıp içlerine küçük sürprizler yerleştiriliyor.

Peki bu geleneksel çikolata Paskalya yumurtası nasıl yapılıyor?


Öncelikle özel bir yumurta kalıbına ihtiyaç var. Sonra sevdiğimiz tarzda çikolataya (ben bitter çikolatayı tercih ediyorum). İlk adım olarak çikolatayı derecelendirmemiz gerekli. Bu demek oluyor ki önce çikolatayı eritip daha sonra doğru dereceye gelene kadar soğumasını beklemek gerek. Bu işlem çikolata soğuduğunda daha sabit ve daha parlak olmasını sağlıyor. Daha da önemlisi kalıptan daha kolay çıkıyor.
Esas olarak çikolatayı çok yavaş eritin (ben maride 50 derecede) ve sıvı olduğunda mermer bir tezgaha dökün. Bir spatula yardımıyla 28-29 dereceye kadar mermerin üzerinde çevirin. Daha sonra bu çikolatayı tekrar benmari usulü 33 dereceye gelene kadar eritiyoruz. Bir termometre size yardımcı olacaktır. Artık çikolatamız kullanma hazır. Kalıbınıza çikolatayı dökün ve dolaba atın. Katılaştıktan sonra kalıptan çıkartın. Sıcak bir spatula yardımıyla (Sıcak suyla değil, spatulayı ısıtarak) yumurtanın bir tarafını eriterek iki tarafı da birbirine yapıştırın.
Bundan sonra yumurtaları renklendirmek veya süslemek sizin Paskalya yumurtanızın nasıl olmasını hayal ettiğinize kalmış.

ETİKETLER: TATLI , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , MARCO RUSSO , KUTLAMA , PASKALYA , ÇİKOLATA