03 Aralık 2012

Tarçın kokulu kurabiyeler

YAZI: BENGİ KURTCEBE

Herkese merhaba! Bu ay bu köşe bana emanet. aralık ayının benim için ayrı bir yeri var. O nedenle Vogue Gurme Bloga yazmak benim için büyük zevk. Gerçekten aralık ayı çok keyifli bir ay, iyisiyle kötüsüyle geçen seneyi gözden geçirmek, gelecek olan yeni senenin heyecanı, hepsi bir arada. Bayramda yeni cicileri giyen çocuk telaşı var herkeste, yetişkinler için bayram diyebiliriz yılbaşına.



Ben aralık ayı için size kutlamalardan ve sevdiklerimizle geçireceğimiz zamanları daha da özel hale getirebileceğiniz tariflerden bahsetmek istiyorum. Yılbaşı yaklaşırken, herkesin evinde yapabileceği tarifleri sizinle paylaşacağım.


İlk yazımda da size yapmayı da yemeyi de çok sevdiğim, gerçekten çok güzel hediye olabilen yılbaşı kurabiyesi tarifini vererek başlamak istiyorum. Bizim kutladığımız yılbaşı biliyorsunuz ki aslında hristiyanların kutladığı Noel’in bir türü, yılbaşı ağacı, hindi, hediyeler bunların hepsi Christmas’tan bize gelen alışkanlıklar. Özelikle Chicago’da geçen öğrencilik hayatımda Amerikalıların bu ‘bayramlarını’ kutlayışlarına hep gıpta ettim, ışıklar, süsler, tüm ailenin bir araya gelmesi… Ben de sizinle bu festival havasını kendi evinizde bir nebze de olsa yaşamanız için Christmas Cookie tariflerimi paylaşıyorum. Soğuk bir günde fırından yeni çıkmış zencefilli ve tarçınlı tereyağlı kurabiyenin tadının ve kokusunun yerini doldurabilecek bir şey gelmiyor aklıma.

Baharatlı Cookie


Hazırlık 20 dk
Pişirme 10-12 dk

2 ½ su bardağı un
2 çay kaşığı karbonat
½ çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı zencefil
¼ çay kaşığı karabiber
¼ çay kaşığı yenibahar
140 gr tereyağı, oda sıcaklığında
¾ su bardağı esmer şeker
½ su bardağı şeker
6 çorba kaşığı pekmez
1 yumurta

Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz. Bir kapta elekten geçirdiğimiz un, karbonat, tuz ve tüm baharatları karıştırıyoruz. Başka bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağı, esmer şeker ve şekeri mikser ile krema oluncaya kadar iyice çırpıyoruz. Yumurtayı ve pekmezi de ekliyoruz. Mikseri en düşük ayara alıp yavaş yavaş unlu karışımımızı da ekleyip karıştırıyoruz. Hamuru streç filme sarıp, 20 dakika buzdolabında dinlendirdikten sonra istediğimiz şekli verip yağlı kağıtla kapladığımız fırın tepsisine diziyoruz. 180 derece üzeri kızarana kadar 10-12 dakika pişiriyoruz.

Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra işin eğlenceli bölümü olan süsleme ve yeme kısmına geçebiliriz. Kurabiyelerin üzerine reçel veya bal sürüp, gıda boyasıyla renklendirebileceğiniz toz şekeri yapıştırabilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi şeker hamuru ile kaplayabilirsiniz. Şeker hamurunu internet üzerinden ve Eminönü’nde Hasırcılar Caddesi üzerindeki pastacılık malzemesi satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Şeker hamurunu elinizde yoğurarak yumuşatıp, pudra şekeri ve nişasta karışımı ile açıp, istediğiniz şekli verebilirsiniz. Yine bu dükkanlarda çeşitli şekillerde kurabiye kalıpları alıp, açtığınız hamuru kesebilirsiniz. Şeker hamurunu kurabiyeye tutturmak için yine reçel veya bal kullanabilirsiniz. Bu kurabiyeleri afiyetle kendiniz yiyebilir, veya kutuya koyup sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Ben yılbaşı için dükkanda kurabiyelere pişmeden once çubuk saplayıp, marshmallow ve cake pop’lar ile karışık buketler hazırlıyorum.


https://www.lefirin.com/


 

ETİKETLER: YILBAŞI , TATLI , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , KUTLAMA , BAHARATLI COOKİE , KURABİYE , ŞEF