21 Kasım 2012

İncir ağacının etrafında şarap keyfi

YAZI: CEMRE NARİN



Eski bir şarap imalathanesi olan binadan içeri girince ister istemez bir durup etrafınıza bakıyorsunuz. Bilip bilmediğiniz bütün yerli şarap üreticilerinin isimleri dikkat çekiyor öncelikle. Diren, Doluca, Kayra, Kavaklıdere, Nusretbey, La, Pamukkale, Paşaeli, Prodom, Selendi, Sevilen, Suvla, Urla, Vinkara, Yazgan. Hepsinin kendi kioskları var. Çoğu yerli olmak üzere beşyüze yakın çeşit şarap mevcut. Her biri için bu işin eğitimini almış şarap uzmanları sorularınızı yanıtlıyor. Marketten alır gibi, normal market fiyatına, direkt alışveriş yapabiliyorsunuz. Bu işin perakende kısmı.

Bir de isterseniz (ki mekanı görünce istiyorsunuz) şarabınızı orada içme şansınız var. Fiyatı 60 TL’lik bir şarap seçtiniz diyelim. 4 kadehten kadeh başına 15 TL eder ya, sadece o kadar veriyorsunuz. 70'e yakın çeşit kadeh şarap servisi var. İster tam kadeh, ister yudum boyutu. İçeride boğaz manzaralı dev bir bar, arkasında dilimlenmeyi bekleyen şarküteri çeşitleri asılı. Parmesan tekerlekleri, zeytinler...

İçinde kocaman bir incir ağacının bulunduğu bahçede de oturabilirsiniz. Eminim yazın çok keyifli olacak ama bana soğuk kış günlerinde açık hava şöminesinin etrafında şarap içme fikri de çok çekici geliyor.

İşin en keyifli kısmına gelince, İncirli Şaraphane’nin içinde bulunduğu binada aynı işletmeye ait iki de yeni restoran var. Biri Alaçatı’dan bildiğimiz Ege mezeleri ve balık ağırlıklı Kydonia. Diğeri de farklı Akdeniz yemeklerinin olduğu La Mancha. Kydonia’da nefis bir sakızlı ahtapot yedim geçenlerde, özellikle tavsiye ederim. La Mancha’ya gelince, mönüsü bile etkileyici. Standart salataların, restoran ve kafelerin çoğunu istila etmiş sayfa sayfa anlamsız yemeklerin olduğu mönülerden sonra insanın içini açan cinsten. Arkasında bir hayli araştırma, gözlem ve farklılık olan yemekler seçilmiş.

En can alıcı kısmı demiştim ya, işte Şaraphane’den seçtiğiniz şarabı üst katlardaki bu restoranlarda üç beş katına değil, sadece servis bedeli ödeyerek içebiliyorsunuz. Yani burada 60 TL’nin altında bir şarap için 35 TL, 60 TL’nin üzeri için 60 TL servis bedeli ödeyerek iyi kalite bir şarabı restoranda içmek mümkün.

Şarap eğitimleri, şarapla ilgili aksesuarlar, vintage eşyalar, şarap müzayedeleri. Hem İstanbul’da yaşayan yemek ve şarap severler, hem de Türk şaraplarını anlamak isteyen yabancılar için harika bir yer.

Bir de nefis bir boğaz manzarası da var, demiş miydim?

Adres: Muallim Naci Cad. No:107
Kuruceşme / Istanbul
Telefon: 0212 2571129
https://incirlisaraphane.com/

 

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , FABRİKA , ŞARAP , TADIMI , PARMESAN , ŞEF , İÇECEK