22 Kasım 2012

Emaye çılgınlığı

YAZI: CEMRE NARİN

Son aylarda emayeye dadanmış durumdayım. Çocukluğumu hatırlatıyor desem, değil. Çünkü bizim mutfakta döküm tava kullanılırdı en çok. Hani kaldırırken bilek bükecek ağırlıkta, yıkamaya gerek olmayan, simsiyah. İçlerinde çok iyi yemek pişiyor desem, o da değil. Bazıları çatlak, paslı, kısaca sağlığa zararlı. Ama bu rengarenk tencereleri, tavaları, bardakları mutfağımda görmek yine de pek mutlu ediyor beni. Limon sarısı, kiraz pembesi. Favorim donuk mavi. Her rastladığımda bir yenisini ekliyorum koleksiyonuma.



Dev çaydanlık Kopenhag'da bir bit pazarından. Mutfakta değil salonun baş köşesinde duruyor.

Emaye aslında binlerce senelik bir teknik ve sadece mutfak eşyalarında kullanılmamış. Bizans zamanından kalan emaye gerdanlıklar, broşlar var örneğin. Fabergé yumurtalarda da görüyoruz kendisini. Mutfakta ise çoğunlukla eşyaların sadece iç yüzeylerinde kullanılırmış. Metalin verdiği tadı ve paslanma derdini ortadan kaldırmak için. Yeni nesil emaye tencereler ise inanılmaz kullanışlı. Avusturya Riess marka tenceremin arkasında yazanlar: kolay çizilmez,  bulaşık makinasına girer, nikel içermez ve indüksiyonlu ocağa uygun. Çok marifetli ama ben esas geniş kulplarına ve yuvarlak formuna bayılıyorum.

Nerede bulabilirim diye sorarsanız, vintage emaye tencere ve sefertasları için Sultanahmet’teki Tulu Textiles’a uğrayın. Tabii emayenin yanısıra harika tekstiller var.


Mavi ve sarı tencereler Tulu Textiles'dan. İçlerinde kahve ve kurabiye gizli. Açık gri tencere 200 senedir emaye mutfak eşyaları üreten Riess firmasından. Yemek yapmak için ideal.

 
Bohem dizaynlarıyla üzeri yaprak desenli Catherine Holm marka emayeleri Etsy’den araştırabilirsiniz. Daha yalın ve modern tasarımıyla Makoto Koizumi’nin Kaico koleksiyonu müthiş. Beyaz emaye mutfak eşyalarını doğal ahşapla birleştirmiş. Hepsi birer sanat eseri...
 

Emaye kupalar Paris'teki müthiş dükkan Merci'den. 

 

ETİKETLER: EMAYE , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , MUTFAK