11 Haziran 2012

Tartıdaki sayıya değil aynada gözlerinizin içine bakın

YAZI: İDİL ŞANAL

Tartı tartı söyle bana günlerinde yaşıyoruz. Söyle bana bugün kendimi iyi hissetmeye iznim var mı? Söyle bana güzel miyim, seksi miyim, başarılı mıyım? Hatta iyi miyim yoksa kötü bir insan mıyım? Tanıdık geliyor mu tartıdaki rakamı gördüğünüzde yaşamış olmanız muhtemel bütün bu hisler?

İnsan icadı dijital bir makinaya teslim ettiğimiz güç, sizce de biraz fazla olmadı mı?
Özellikle biz kadınlar zaman zaman ya da bazı durumlarda hayat boyu, öyle hapsediyoruz ki kendimizi o sihirli rakama, kendimizi nasıl hissettiğimiz, hayatımızdan mutlu olup olmadığımızla ilgili çok daha önemli ve gerçek kriterlere dikkat etmeyi unutuyoruz.

Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Cildinizin rengi nasıl? Gözlerinizin içi parlak mı, yoksa feri gitmiş ve yorgun mu bakıyorsunuz? Sabahları enerjik mi yorgun mu uyanıyorsunuz? Kendinizi gerçekten nasıl hissediyorsunuz? Bunun tek cevabı ‘şişman' olamaz ama en kolay cevabı bu olabilir. Hayattaki tek probleminiz o 1-3-5-15-20 kg gibi düşünmek aslında hem işimizi kolaylaştıran hem hayatı bize zindan eden kısırdöngü bir alışkanlık.

İşimizi kolaylaştırıyor çünkü hayatın kendisiyle yaşadığımız çeşitli sıkıntı ve zorluklarla yüzleşip uğraşmak yerine bu konuyla uğraşıyoruz. Bilindik, tanıdık, alışılmış bir sorunla uğraşmak, her gün değişen hayatla uğraşmaktan daha güvenli elbette. Hatta sanal ya da gerçek fazla kilolarınıza bu yüzden veda etmiyor bile olabilirsiniz.

Neden zayıf olmak bir erdeme dönüştü, pek çok cevabı olabilir ama en aklı salim cevap heralde ruh ve fiziksel sağlığımız yerinde olsun diye.
O zaman önce ruh ve fiziksel sağlığınıza odaklanın. ‘Rejimde' olduğunuz için değil, kendinize iyi bakmak için sağlıklı yemek yiyin ve size keyif veren vücudunuzu hırpalamayan aktivitelerle hareket edin. Yürüyüş de olur yüzme de, hulahop çevirmek, ip atlamak, ya da paten kaymak da. Ölçülü ve sağlıklı yemek yiyip hareket ettiğiniz zaman zaten amacınıza ulaşırsınız. Amacınız sağlıklı, fit, enerjik olmak ve hayatınızı güzel yaşamak değil mi zaten? Yoksa hala ancak tartıda belli bir rakamı gördüğü gün mutluluğu yakalayabileceğine inananlardansanız, iyi şanslar O. Bazen unutsak da bir tane vücut ve bir tane hayatımız var. İyi davranmak da eziyet etmek de kendi elimizde.

Yine bir glutensiz tam tahıl alternatifi olan karabuğdayı nasıl kullanabileceğinizle ilgili tarifler paylaşmak istiyorum. Karabuğday benim şahsen tek başına tadına pek bayılmadığım ama çok faydalı bir glutensiz tam tahıl. Biraz koyu aromalı bir lezzeti var. Onun için biraz aydınlatıcı ve keskin tatlarla birleştirirsem hoşuma gideceğini umarak yola çıktım ve önce  kırmızı soğan, salatalık, semizotu, taze kişnişle birleştirip avokado soslu bir salata yaptım. Sonuç şaşırtıcı derecede tatmin edici oldu. Sonra yine çok faydalı ama yemesi biraz zor deniz yosunlarıyla birleştireyim dedim ve salatanın içine biraz da susam ekleyip noriye sardım. Nori sushinin etrafına sardıkları siyah kağıda benzeyen şey. Bir deniz yosunu. Deniz yosunlarıyla ilgili bir parantez açayım, dünyada yeni keşfedilen ‘superfood'lar arasında deniz yosunları.
Umami denilen 5. tat için nefis bir alternatifler. Umami etteki tadı tarif etmek için Japonlar tarafından bildiğimiz acı, tatlı, ekşi, tuzlu tad skalasına eklenmiş 5. tadın adı. Bu tat yemekten alınan genel tatmini de artırıyor. Hatta uyanık yemek endüstrisi MSG(Monosodiumglutamate) diye bu tadı veren yapay bir madde üretti. Sağlığa zararları saymakla bitmiyor. Sindirim rahatsızlıkları, baş, eklem ağrılarından beyin kimyasallarında dengesizliğe kadar neyi ararsanız bozabiliyor. Bulyonlar, hazır çorbalar, bazı hazır sosların içeriğinde görebilirsiniz ismini. Her ne kadar yemek endüstrisi kendi finanse ettiği araştırmalarla bu maddenin zararsız olduğunu ispatlamak için kendini parçalıyorsa da bence siz yine de bu maddenin içinde olduğu ürünlerden uzak durun.
Umami tadının hayvansal gıdalar dışında çok faydalı bir kaynağı deniz yosunları. Nori söylediğim gibi sushinin etrafındaki siyah yaprak.
Türkiye'de buna ek bir de Wakame bulunuyor. Ayrıca deniz börülcesi de bir deniz yosunu.
Deniz yosunları yemeğe lezzet derinliği katmasının yanı sıra sindirim sistemini kuvvetlendirmek ve de vücutta birikmiş ağır metallerin bağlanıp vücuttan atılması için çok yardımcı. Az miktarda düzenli tüketince bu etkilerini görüyorsunuz.
Kalan pişmiş karabuğdayı da sabah kahvaltısı için üzerine biraz daha su ekleyip tarçınla tekrar iyice lapa kıvamına gelene kadar pişirdim (siz süt de kullanabilirsiniz, ya da badem sütü, pirinç sütü gibi alternatifler) İçine şeftali, ceviz, taze hindistan cevizi ve tahin ekleyip yedim. Gayet güzel oldu, siz isteğe göre biraz pekmez, bal ya da agaveyle tatlandırabilirsiniz.

Avokado soslu karabuğday salata



1 su bardağı karabuğday
2 yemek kaşığı zeytinyağı, ya da hindistan cevizi yağı veya organik tereyağ kullanabilirsiniz
1 adet kırmızı soğan
1 kase kadar semizotu
1 adet salatalık
1 avuç taze kişniş
1 adet olgun yumuşak avokado
1 adet limonun suyu
deniz tuzu



Karabuğdayı tüm tam tahıllar gibi pişirmeden önce 5-6 saat suda bekletirseniz sağlığınız için daha faydalı. Bekletmezseniz de pişirmeden önce güzelce yıkayın. Ölçüsü 1'e 1,5-2, yani 1 ölçü karabuğday için 1,5-2 ölçü suya ihtiyacınız var. Önceden suda beklettiyseniz 1,5 su bardağı su yeter, bekletmediyseniz 2 su bardağı kadar su kullanın. Suyu ısıtın, karabuğdayı yağda kokusunu alana, iyice kuruyana kadar kavurun, hafif fındıkımsı bir koku çıkacak. Isıttığınız suyu üzerine döküp kısık ateşte 20-25 dakika suyunu çekene kadar üzeri kapalı pişirip kenara alın. Pişmiş karabuğdayı 1 hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz, benim verdiğim tarifler dışında damak zevkinize göre farklı sebzeler, baharatlar, organik tavuk gibi seçeneklerle salatalar yapabilirsiniz.

Soğan ve salatalıkları ince doğrayın. Salatalıkların üzerine deniz tuzu serpin.
Soğan, salatalık, semizotu, ve kişnişi karabuğdayın pişmiş halinin ¾'üne karıştırın. Avokadoyu limon suyu ve deniz tuzuyla karıştırarak ezin karabuğdaylı salatanın üzerine döküp iyice karıştırın. Bu şekilde salata olarak tüketebilirsiniz

Noriye sarılı susamlı avokadolu karabuğday



5 yaprak nori

susam
avokadolu karabuğday salata

Nori yapaklarından birini ocak ateşinden hızlı hızlı geçirerek kıtırlaştırın. Ateşe fazla tutarsanız yanar, hızlı hızlı 5-6 defa ateşten geçirmeniz yeterli. Kıtırlaşmış noriyi parçalayıp susamla birlikte salatanıza karıştırın. Diğer nori yapraklarının bir ucuna iki parmak bir şerit şeklinde karışımınızı yayıp norinin boşta kalan ucunu az suyla biraz ıslattıktan sonra sarın. Resimde güzel gözüksün diye ben dilimledim, dilimlemek isterseniz mutlaka çok keskin bir bıçak kullanın. Dilimlemeden de dürüm gibi yiyebilirsiniz.
Glutenle sorunu olanlar için nori genel olarak bir wrap alternatifi. Farklı kombinasyonla da sarabilirsiniz.

 

 

 

- İdil Şanal - USLA (Uluslararası Servis Lezzet Akademisi) Eğitmen Şef ve Holistik Sağlık Koçu

ETİKETLER: YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , NORİYE , SAĞLIK , ŞEF , SAĞLIKLI BESLENME , SALATA