Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Şişkinlik ve ödem gibi sorunlar yaşıyorsanız kahvaltıda bu üç gıdayı yemelisiniz.
İş arkadaşım, ofise küçük bir kavanoz kefir, yaban mersini ve ev yapımı granola ile gelmeye başladığından beri kahvaltısı ilgimi çekiyor. Görünüşe göre bu üçlü kombinasyon yalnızca antioksidan ve anti-enflamatuar özellikler açısından zengin olmakla kalmıyor, aynı zamanda çoğumuzun yaşadığı iç ve dış enflamasyonu -şişkinlik ve sıvı tutulması gibi- hafifletmeye de yardımcı olabiliyor.
Bu sağlıklı kahvaltıyı hazırlamaya nasıl başladığını sorduğumda, “Bunu yediğimden beri midem çok daha az şişiyor ve daha uzun süre tok hissediyorum” dedi. “Önceden kefir yerine hindistan cevizi yoğurdu kullanıyordum ve yemekten iki saat sonra kendimi aç hissediyordum.”
Peki, bu üç bileşenli anti-enflamatuar kahvaltı neden bu kadar etkili?
Fotoğraf: Alamy
Probiyotik bir gıda olan kefir, bağırsak mikrobiyomunu destekleyerek sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Beslenme uzmanı Laura Parada, kefirin içeriğindeki bakterilerin şekerle beslendiğini ve böylece kan dolaşımına giren şeker miktarını azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. “Kefir tüketmek, kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine katkı sağlayabilir” diyor.
Fotoğraf: Alamy
Yaban mersini, böğürtlen, ahududu gibi meyveler güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Üstelik dondurulduklarında bile bu faydalarını kaybetmezler. Dr. Vincent Mera, düşük yağ oranına sahip olması, oksidatif strese karşı koruma sağlaması ve “dikkate değer” anti-enflamatuar gücü nedeniyle özellikle yaban mersinini öneriyor.
Fotoğraf: Alamy
Badem ve ceviz gibi kuruyemişler, kolesterolü ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Clínica Neogenia'dan beslenme uzmanları Alicia Salido ve Raquel Santos, bademin daha kalorili olmasına rağmen (30 gramında yaklaşık 160-170 kalori, yani 20-25 adet badem) ölçülü tüketildiğinde çoğu insan için faydalı olduğunu belirtiyor.
Arkadaşım yemek yapmayı çok sevdiği için granolasını kendisi hazırlıyor. Ceviz, badem, yulaf ve tohumları bir araya getirerek, üzerine biraz baharat, tuz ve bal ekleyip fırında birkaç dakika pişiriyor. Daha pratik bir alternatif olarak, granolayı doğranmış kuru meyvelerle değiştirmek de mümkün. Ekstra lezzet katmak isteyenler için tarçın ve eritilmiş bir iki kare bitter çikolata da harika bir seçenek.
Beslenme uzmanı Parada, anti-enflamatuar bir diyetin sağlıklı bir yaşam tarzının yalnızca bir parçası olduğunu hatırlatıyor. “Egzersiz (özellikle kuvvet antrenmanı), stres yönetimi, düzenli ve kaliteli uyku ile yeterli D vitamini alımına da özen göstermek gerekir. Güneşe maruz kalmak veya takviye kullanmak, bu süreci destekleyebilir” diyor.