Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kurucusu Yves Saint Laurent'den sonra yüksek modanın yıldız kreatif direktörlerini ağırlayan YSL'den kimlerin gelip geçtiğine yakından bakalım.
Yüksek modanın en hızlı transferine tanık olduğumuz bugünlerde, Hedi Slimane 'rock and roll' dönemini Anthony Vaccarello ile kapatan Yves Saint Laurent'in Tom Ford'dan Alber Elbaz'a yıldız isimleri ağırlayan kreatif direktörler kadrosuna yakından bakalım.
Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, nam-ı diğer Yves Saint Laurent 1957 yılında, henüz 21 yaşındayken Dior’un baş tasarımcısı oldu. Tam üç yıl sonra ortağı Pierre Bergé ile kendi adını taşıyan markasını kuran Laurent, yüksek modanın gelmiş geçmiş en ikonik rol modeli. 2002 yılında moda sahnesinden inen efsane tasarımcı, 2008’de hayata veda etti.
Alber Elbaz’ın Yves Saint Laurent hikayesi sadece üç sezondan ibaretti. Elbaz’ın YSL yolculuğuna Tom Ford 2001 yılında bizzat kendi son verdi. Yıllar sonra bir röportajında Yves Saint Laurent ailesinde kendisini her zaman bir damat gibi hissettiğini belirten Elbaz, Tom Ford’un onu işten çıkarmasına çok üzüldüğünü itiraf edebilecek kadar sahici. Kendi deyimiyle, o her zaman Alber oldu. Ne Saint Laurent’nin Alberi, ne de Lanven’ın, yalnızca küçük Alber.
1994'de Gucci'nin kreatif direktörlüğünü üstelen Tom Ford, 1996 yılında Gucci'ye yüzde doksanlık bir kar payı sağlayarak markanın 1999 yılında Yves Saint Laurent'i bünyesine dahil etmesine vesile oldu. Aynı zamanda YSL'nin de başına geçen Ford, kreatif alanda olduğu kadar yönetim sürecine de müdahele etme hakkına da sahipti. Ford'un Gucci ve YSL döneminde Amerikan Moda Tasarımcıları Derneği tarafından sayısız ödülle taçlandırıldığını not düşelim.
Alber Elbaz’ın işine son veren Tom Ford, 2000 yılında Stefano Pilati’nin Yves Saint Laurent koltuğuna oturmasında oldukça ısrarlı ve istekliydi. YSL’nin kreatif gücü olmadan önce Miu Miu’da asistan tasarımcı olarak görev alan Pilati büyük yükselişini şöyle anlatıyor: "Prada bir aile şirketiydi, Kering grubu ise daha tüzel. Tom Ford’un insanlara güven veren ve rahatlatıcı enerjisi kendime olan inancımı güçlendirdi fakat Tom Ford 2004'de Saint Laurent’den ayrılınca bocaladığımı söyleyebilirim." Pilati Ford'suz sunduğu ilk koleksiyondan sonra YSL yolunun sonuna geldiğini düşünmüş fakat markanın başına geçerek 2012 yılına kadar kreatif direktörlük tahtında oturmaya devam etti.
Yves Saint Laurent tarihinde radikal devrimleriyle hatırlanacak bir isim varsa, o Hedi Slimane'dir. 1997'de Yves Saint Laurent'in sanat direktörlüğünü üstlenen Slimane, Sonbahar/Kış 2000 defilesinde tartışma yaratan sıfır beden model tercihi ve aşırı ince silüetleri yüzünden YSL hikayesine ara vermek zorunda kaldı. 2012'de Yves Saint Laurent'den 'Yves' adını kaldırma kararıyla keskin adımlarla yoluna devam eden Slimane, Paris ihtişamını Los Angeles'in özgür ve rock and roll kültürüne değişerek bir dönem işten çıkarıldığı markaya sansasyonel geri dönüşüyle kendi imzasını atmayı başardı.
Donatella Versace'nin son prensi Anthony Vaccarello Yves Saint Laurent'in altıncı kreatif direktörü olarak dün itibariyle markanın başına geçti. İlk koleksiyonunu Paris Moda Haftası kapsamında Ekim ayında sunması beklenen Vaccarello'nun Versus Versace'den Yves Saint Laurent'e transfer hikayesini okumak için tıklayın.