27 Aralık 2012

Ballı ayva tatlısı

YAZI: BENGİ KURTCEBE

Yılbaşı telaşı derken bütün yazılarım yılbaşıyla ilgili oldu. Oradan oraya koşuşturmaktan, alışveriş sipariş derken insan yoruluyor. Biraz da ev haline geçiş yapma zamanı.

Bugün sizinle tam da mevsiminde olan ayva ile yapacağınız sıcacık ve bir o kadar da kolay bir ev tatlısı tarifi vereceğim.

Ayva tatlısı benim için bamya gibi bir yemekti, küçükken sevmeyip büyüdükçe bayıldığım ve yemediğim zamanlar için kendime kızdığım. Bu tarif anneme ait. Kendisi sağlıklı beslenme taraftarı. Her meyve sebzenin mevsiminde yenmesi gerektiğini düşünenlerden. Benim de eklediğim bir iki değişiklikle bu basit tatlı her yemeğin yıldızı olabilir.



Fırında Ballı Ayva Tatlısı

6 adet ayva
½ bardak esmer şeker
1 limonun suyu
8 adet karanfil
½ vanilya çubuğu
½ çay bardağı bal
1 çubuk tarçın
1 su bardağı su
isteğe göre 3 çorba kaşığı portakal likörü

Limonu sıkıp ayvaların üzerini geçecek kadar suyla karıştırıyoruz. Soyduğumuz ayvaları kararmasınlar diye bu suyun içinde bekletiyoruz. Ayvaların kabuklarını ve çekirdeklerini bir borcama yayıyoruz. Üzerilerine, ikiye böldüğümüz ve esmer şekere buladığımız ayvaları, kesik tarafları aşağıya gelecek şekilde yerleştiriyoruz. 1 su bardağı suyun içine tarçın çubuğu, taze vanilya, portakal likörü ve karanfilleri koyuyoruz, 1 taşım kaynattıktan sonra ayvaların üzerine boşaltıp 200 derecedeki fırında üzeri folyo ile kapalı şekilde 50 dk pişiriyoruz.



Soğuyunca kaymak ile servis ediyoruz. Afiyet Olsun!

 

ETİKETLER: YILBAŞI , TATLI , KUTLAMA , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , AYVA TATLISI , BALLI , FIRINDA