Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Bir bilim kurgu romanını andıran 2020 yılının son ayı için sizi fantastik olanla gerçeğin iç içe geçtiği evrenlere götürecek kitapları derledik.
Fotoğraf: Arthur Elgort/Conde Nast/Getty Images
Bir yılın bitmesini beklemek, günlerden kaçmak ne kadar doğru? 2020'nin distopik havası sebebiyle ocak ayında açılan yeni sayfanın beyazlığı her zamankinden daha da cezbedici. Yine de hiçbir zaman unutamayacağımız 2020 yılının son ayı, geçmesi beklenecek on günler olarak hatırlanmayı hak etmiyor.
2020'ye girerken aldığınız yeni yıl kararlarınız arasında daha çok okumak var mıydı? Eğer cevabınız evetse, bu ay kararınızı gerçekleştirebilmeniz için son ay. Bir bilim kurgu romanına konu olabilecek 2020 yılının Aralık ayında, tıpkı bu sene gibi fantastik olanla gerçeklik arasında gidip gelen kitapları keşfedin.
Nobel ödüllü yazar José Saramago, 18'inci yüzyılda geçen romanda diğer insanların göremediklerini görebilen Blimunda ile savaşta sol kolunu kaybeden Baltasar'ın aşkını merkeze alarak bir Portekiz hikayesi anlatıyor: İnsanın uçabilmesine olanak sağlayacak Passarola aletini yapmaya çalışan Peder Bartolomeu ile veliahtın doğumunu kutlamak üzere manastır inşa eden kraliyet ailesinin gerçek hikayelerini hayali öğelerle yoğurarak... Baltasar ile Blimunda, Portekizli yazarın felsefi sorgulamaları, ironiyi, gerçekliği, kurguyu ve çok daha fazlasını harmanladığı başyapıtlarından biri.
Ruhlar Evi, Gabriel García Márquez'in izinden, ona yaklaşan bir ustalıkla yazan Latin Amerikalı yazar Isabel Allende'nin bir ailenin üç kuşağını anlattığı romanı. Yazarın kaybettiği büyükbabasına yazdığı mektupla taslağını oluşturduğu kitapta, Márquez'in Yüzyıllık Yalnızlık isimli romanının etkisini görmek mümkün. Latin Amerika'nın büyülü gerçekçilik akımını, 70 yıllık bir aile hikayesini anlatırken kullanan Allende, hayal gücüyle harmanladığı yazarlık yeteneği sayesinde çağımızın en başarılı romancılarından biri olarak kabul ediliyor. En ünlü romanlarından biri olan Ruhlar Evi'nin 1993 yılında yayımlanan, kadrosunda Meryl Streep, Jeremy Irons, Glenn Close gibi isimlerin yer aldığı bir de sinema uyarlaması var.
Romanlarıyla Amerika'daki ırkçılığa dikkat çeken Toni Morrison'a Pulitzer Ödülü'nü kazandıran Sevilen, Ohio eyaletinde ruhların musallat olduğu bir evde kölelik yapan ailenin Amerikan İç Savaşı'ndan sonraki hikayesini merkeze alıyor. Morrison, kölelikten korumaya çalıştığı kızını öldüren ve oğullarını öldürmeye çalışırken yakalanan Margaret Garner'ın gerçek yaşam hikayesinden ilham alarak yazdığı romanında çocuklarını yanına alarak kölelikten kaçmasına rağmen geçmişinden kaçamayan, ağırlığını her an hisseden bir annenin öyküsünü ustalıkla aktarıyor.
Bu liste, büyülü gerçekçilik akımının kurucusu Gabriel García Márquez'in bir eseri olmadan elbette eksik kalırdı. Latin Amerikalı yazarın 1955 yılında yayımlanan uzun öyküsü Yaprak Fırtınası, Márquez’in daha sonraki yapıtlarının da mekanı olacak düşsel Macondo kasabasının ilk kez ortaya çıktığı kitap. Öykü, sevilmeyen bir doktorun ölümünün ardından onu söz verdiği gibi gömme uğraşına giren emekli bir albayın tüm kasabanın karşısında direnişini konu alıyor. Bir cenaze töreninin yarım saatlik öyküsünü geriye dönüşlerle anlatan yapıtta Márquez'in masalsı dili, büyü yeteneği ve tüm bunları yaparken koruduğu sade üslubuyla tanışmak mümkün.