Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Stres hayatımızın çoğu noktasında karşımıza çıkıyor, pandemi döneminin stres düzeylerini arttırdığı ise bir gerçek. Çözüme gitmekteki en önemli noktanın farkındalık olduğunu unutmayın, strese meydan okuyun.
Fotoğraf: © Deborah Turbeville/Conde Nast
Stres hayatımızın çoğu noktasında karşımıza çıkıyor, pandemi döneminin stres düzeylerini arttırdığı ise bir gerçek. Peki siz stresli olduğunuz zamanlarda bu durumla nasıl başa çıkıyorsunuz? Böyle zamanlarda bana en iyi gelen şey açık havada doğa eşliğinde yürüyüş yapmak. Bazılarına müzik dinlemek, dizi izlemek, dans etmek iyi gelirken bazı bireyler ise normalden fazla uyuyarak veya yeme davranışlarını değiştirerek çözüm arıyor. Meditasyon veya yoga da stresle baş etmede ilk akla gelen çözümlerden. Bunların yanı sıra besinlerden de stresle mücadelede yardım alabilirsiniz. Çözüme gitmekteki en önemli noktanın farkındalık olduğunu unutmayın, strese meydan okuyun.
Stres, uyku kalitenizde olumsuz sonuçlar yaratabilir, yeterli miktarda uyku almanız stresi azaltmak için önemlidir. Aslında bunu bir döngü olarak düşünebilirsiniz. Kaliteli uyku ve stres yönetimi birbirine bağlı iki terimdir.
Melatonin vücudunuzda sirkadyen ritmi veya uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen doğal bir hormon. Melatonin seviyeleri akşam karanlığında uykuyu teşvik etmek için artarken, sabahları uyanıklığı teşvik etmek için hafif azalır. Bu nedenle uyku düzeninize dikkat etmekte fayda var. Uyku bozukluğu olan bireylerde yapılmış 19 çalışmanın gözden geçirilmesinde melatonin takviyesi yapılan grupta plasebo grubuna kıyasla uykuya dalma süresinin azaldığı ve stres seviyelerinde olumlu etkiler yaşandığı görülmüş. Bazı besinleri tüketerek de bu hormon salınımının artmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunlar; domates, salatalık, brokoli, mısır, kiraz, nar ve üzüm gibi sebze ve meyveler; ceviz, keten tohumu, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar ile pirinç, arpa ve yulaf ezmesi gibi tahıllardır.
B grubu vitaminleri vücudunuzda enerji metabolizmasında rol oynar ve eksikliğinde yorgunluk, halsizlik veya performans düşüklüğü görülebilir. B vitamini besin kaynakları arasında tahıllar, et grubu, baklagiller, yumurtalar, süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur.
B vitaminlerinin, vücudun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığında olumlu rol oynadığını gösteren birçok çalışmada var. İş stresi olan 60 kişide yapılan 12 haftalık bir çalışmada, B vitamininden zengin bir beslenme planı olanlar diğer gruba kıyasla, depresyon, öfke ve yorgunluk gibi işle ilgili daha az stres semptomları yaşadıklarını bildirmişler. Örneğin yeterli B6 vitamini alındığında, vücudumuzun mutluluk hormonu diye de bilinen serotoninin salgılaması kolaylaşıyor, hissettiğiniz stres azalıyor. B6 vitamininden zengin bitkisel kaynaklara muz ve bademi örnek verebilirim. Her gün bir avuç badem yiyerek bu anlamda stresi azaltmaya katkıda bulunabilirsiniz.