Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Her Ramazan ayı beslenmeyle ilgili bir çok soruyu da beraberinde getiriyor. Sizlerden gelen sorularla Ramazan ayıyla ilgili en çok merak edilen 3 konuyu bir kez daha konuşalım.
Vogue Polonya, Brodka & Marcin Kempski
Ramazan ayının ilk haftasını geride bıraktık bile. Her Ramazan ayı beslenmeyle ilgili bir çok soruyu da beraberinde getiriyor. Özellikle son 2 Ramazan ayının koronavirüs sürecine denk gelmesi bu soruların sayısının artmasına neden oldu. Ben de bugün sizlerden gelen sorularla Ramazan ayıyla ilgili en çok merak edilen 3 konuyu bir kez daha konuşalım istedim.
Ramazan ayının gelmesiyle kilo alma kaygısı da beraberinde geliyor. Aslında bu durum sanıldığı kadar karmaşık değil. Sahur, iftar ve ara öğün şeklinde öğünlerinizi oluşturarak gün içinde almanız gereken besin ögelerini tamamladığınızda bu ayı kilo almadan, hatta belki de kilo vererek tamamlamanız mümkün. Fakat bu noktada dikkatli olmanızı da öneririm. Eğer Ramazan ayını aynı zamanda kilo vermek içinde bir fırsat olarak değerlendirecekseniz, yeterli beslendiğinizden emin olmanız çok önemli. Almanız gerekenden çok düşük enerji ve besin ögesiyle beslenirseniz uzun vadede metabolizmanız yavaşlayabilir ve ilk zamanlar kilo kaybediyor gibi görünseniz de sonrasında verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alabilirsiniz.
Ramazan ayında en çok aldığım sorulardan birisi de iftardan sonra gelen tatlı krizi ile ilgili oluyor. Uzun süre aç kalmanıza bağlı olarak yemekten sonra gelen tatlı isteği ile baş etmek aslında hiç de zor değil. Eğer tatlı ile aranız iyiyse, kan şekerinizin de düşmesine bağlı olarak tatlı isteğiniz daha da artıyor olabilir. İftardan hemen sonra tatlıyı yemek burada yapmamanız gereken en önemli noktalardan. Elbette Ramazanda tatlı yasak demeyeceğim. Konu Ramazan ve tatlı olunca elbette akla şerbetli tatlılar geliyor. Şerbetli tatlıların genellikle kalorisi yüksek, besin değeri düşüktür ve vücuda ihtiyacından fazla kalori verirler. Eğer gün boyu hareketsiz kalıyorsanız bir de bu tabloya ağır bir tatlı eklenince vücut fazladan gelen bu kaloriyi yakamaz ve yağ olarak depolamaya başlar. Şerbetli hamur tatlıları yerine sağlıklı alternatifleri tercih edin.İftardan 1.5-2 saat sonrasında tatlı tercihinizi meyve veya sütlü tatlıdan yana kullanabilirsiniz.
Geleneklerimizde Ramazan’a özel bir tatlımız olan Güllaç tatlısını da daha hafif ve diyetinize uygun şekilde tüketebilirsiniz, miktarına dikkat etmekte fayda var.
Egzersiz yapmak isteyenler için genelde hafif bir iftardan 1-1.5 saat sonrasını öneriyorum. Çünkü sıcak havalarda gün içinde ter ile birlikte sıvı ve elektrolit kaybediliyor. Oruç tutan bireyler gün içinde egzersiz yaparken, bu sıvı dengesini yerine getiremeyecekleri için halsizlik ve yorgunluk başta olmak üzere başka sağlık problemleriyle de karşılaşabilirler.
Bu sebeple egzersizin iftar sonrasına bırakılmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. İftar saatinin yaz aylarına denk gelen oruçlarda geç saate kalması bu konuda bir dezavantaj. Bu sene bir de koronavirüs sebebiyle sokağa çıkma yasakları eklenince, iftar sonrası hareket alanımız oldukça azaldı. Ama üzülmeyin, egzersiz yapmak isteyen için fırsat yaratmak çok kolay. Evde internet üzerinden yapabilecek egzersiz programlarına bu dönemde çokça alıştık. Eğer hiç denemediyseniz mutlaka deneyin.
Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, iftardan 1-1.5 sonra hafif yoğunluklu egzersizler yapabilirsiniz, çok yoğun egzersizlerden kaçınmanızda fayda var. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa lütfen önce hekiminize danışmayı unutmayın.