Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kanser konusunda risk faktörlerini azaltmak ve ortadan kaldırmak için daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, ideal kiloyu korumak, fiziksel olarak aktif olmak ve beslenme düzenini değiştirmek çok değerli.
Fotoğraf: Jumbo Tsui / Trunk Archive
1-7 Nisan Kanser Haftası...Kanser maalesef dünyada her 6 ölümden 1’inin sebebi. Kanser oluşumuna sebep olabilecek çok fazla etmen var. Genetik, bunların başında geliyor fakat çevresel faktörler ve yaşam tarzı da büyük oranda etkili. Fazla kilolu olmak, sigara ve alkol tüketimi, hareketsizlik, ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalma ve sağlıksız beslenme gibi faktörler de kanser oluşumunu tetikleyebiliyor.
Risk faktörlerini azaltmak ve ortadan kaldırmak için daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, ideal kiloyu korumak, fiziksel olarak aktif olmak ve beslenme düzenini değiştirmek çok değerli.
Peki kanserden korunmak için beslenme düzenimizde nelere dikkat etmeliyiz?
1-Yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketin
Yeşil yapraklı sebzeler, beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanlar içerir. Yeşil yapraklı sebzelerin ayrıca akciğer ve meme kanseri riskini azaltıcı etki gösteren, folat içerdiğini unutmayın.
2-Turunçgilleri mevsiminde beslenmenize ekleyin
Turunçgiller folat, C vitamini ve beta kriptoksantin ve beta karoten gibi karotenoidler ve quercetin, hesperetin gibi flavonoid antioksidanlar dahil olmak üzere meme kanserine karşı koruyabilecek bileşenler içerir.
3-Soğan, sarımsak tüketimini ihmal etmeyin
Sarımsak ve soğan, organosülfür bileşikler, flavonoid antioksidanlar ve C vitamini de dahil olmak üzere birçok bileşene sahiptir. Bu bileşenlerin güçlü antikanser özelliklere sahip olabileceği çalışmalarda gösteriliyor.
4-Turpgil sebzeleri tüketiyor musunuz?
Turpgil sebzeleri vücudunuzun izotiyosiyanatlar adı verilen moleküllere dönüştürebildiği glukozinolat bileşikleri içerir. Bu bileşenlerin de antikanser özellikleri olduğunu unutmayın. Turpgillere brokoli, roka, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, turp, şalgam, su teresi gibi sebzeleri örnek verilebilir.
5-Kurubaklagiller haftada en az 2 kez sofranızda olsun
Kurubaklagiller, lif vitamin ve mineral içeriği ile kansere karşı koruma sağlayabilir. Yapılan bazı çalışmalar lif bakımından zengin besinlerin meme kanseriyle doğrudan bağlantılı olan kandaki östrojen seviyesini aşağı çektiğini belirtiyor.