Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yeni yıla 1 aydan az bir süre kalmışken bu aya kendinize yeni hedefler belirleyerek başlayın ve yeni yıla sağlıklı ve formda girin. Dilara Koçak'tan size 4 pratik öneri ve 1 lezzetli tarif.
Getty Images Turkey
Hoş geldin Aralık ayı, hoş geldin kış, güzelliklerle gel!! Mevsim değişiyor peki ya beslenme alışkanlıklarınız? Havaların soğuması, evden çalışıyor olmak yiyecek seçimleriniz ve beslenme alışkanlıklarınızda değişiklikler yaratmış olabilir. Bunu fırsata çevirmek ise sizin elinizde. Farkındayım, kış aylarında evde geçirilen vakit arttığından atıştırmalıklara daha çok yönelebiliyor olabilirsiniz. Canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde kendinizi kötü hissetmenize gerek yok, çünkü her zaman altını çizdiğim gibi diyette yasak yok denge var.
Yeni yıla 1 aydan az bir süre kalmışken haydi bu aya kendinize yeni hedefler belirleyerek başlayın ve yeni yıla sağlıklı ve formda girin. İşte size 4 pratik öneri ve 1 lezzetli tarif:
Havalar soğudukça, sebzelerle dolu bir kase sıcacık çorba gibisi var mı? Çorbaya beslenme planınızda yer vermek hem sindirim sisteminizi destekler hem de daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Lezzet için baharatlardan da yararlanabilirsiniz. Sebze çorbalarının kalorisinin düşük ve lif oranının yüksek olduğunu unutmayın, kilo kaybı sürecinizi destekleyecektir.
Yaz aylarına göre daha az terliyor olsanız bile, susuz kalmamak vücudunuz için her mevsim önemli. Su tüketmekte zorlanıyorsanız suyunuzun içine bir iki damla limon suyu, taze meyve parçaları, nane veya limon da ekleyebilirsiniz. Suyunuzu ılık içmek de bu soğuklarda sizi daha iyi hissettirecektir.
Bu dönemde hem mevsim şartları, hem de pandemi nedeniyle yeterli Güneş ışığı alamıyoruz. Diyetinizden veya günlük güneş ışığından yeterince D vitamini aldığınızı düşünmüyorsanız, takviye almak için doktorunuzla konuşmakta fayda var. Çünkü D vitamininin bağışıklığınızı desteklemeye yardımcı olduğu birçok çalışmada görülüyor. Hatta yakın zamanda yapılan bir çalışmada D vitamini eksikliği ve şiddetli COVID-19 arasında bir ilişki olduğu gösterildi.
Her mevsim meyvesi ve sebzesinin kendine özel faydaları var. Havalar soğudukça grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış da beraberinde geliyor ve kış meyveleri de özellikle C vitamini açısından daha zengin olduklarından sizi hastalıklara karşı korumada yardımcı rol oynuyor.
Farklı meyveler tüketerek de her birinin ona özel faydalarından yararlanacağınızı unutmayın.
Gelelim sebzelere. Taze mevsim sebzeleri gibisi var mı? Havuç, kereviz, pırasa, lahana, brüksel lahanası, pazı, kırmızı turp, karnabahar, brokoli, ıspanak, pancar gibi sebzelerin tam zamanı. Sofranızda bu sebzelere mutlaka yer verin. Kış kabağı olarak da bilinen bal kabağı A vitamini öncüsü olan beta karotenin en iyi kaynaklarından biri. Tam da mevsimiyken sofranızda yer açmanıza tavsiye ederim.
(15 minik topa ayrıldığınızda her biri 20 kalori)
2 su bardağı balkabağı püresi
5-6 yemek kaşığı yulaf unu ezmesi
Tarçın
2 yemek kaşığı bal (kuru meyvelerden de faydalanabilirsiniz)
Kakao
Kabaklar haşlanır, çatal yardımıyla ya da robottan geçirilerek püre haline getirilir. Yulaf ve tarçın eklenir ve karıştırılır. Küçük toplar halinde şekil verilir kakaoya batırılır. Daha iyi kıvam alsın diye buzdolabında bekletilir. Dilerseniz hindistan cevizine de batırabilirsiniz. İşte bu kadar basit☺ Afiyet ve sevgiyle….