Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Utanmış da yüzleri kızarmış gibi olan minik pembe misket elmalar.
Geçen Cumartesi Feriköy’deki organik pazarda minicik misket elmaları gördüm. Herhangi bir yiyecek için ‘şirin’ sıfatı kullanılacaksa, bu bir yanı sarı bir yanı pembe tatlı elmalar için kullanılabilir ancak. Hani utanmışlar da yüzleri kızarmış gibiler. Misket elması aslında Amasya elmasının küçük olanına deniyor. Hoşafı da güzel olur. Ya da Martha Stewart’ın seneler evvel gördüğüm bir tarifi vardı, hamura sarılmış elmalar tarçınlarla süslenmiş. Onun için de ideal.
Benim aklıma tarte tatin geldi. Bu mevsim için harika bir tatlı. Aslında yazın şeftalilisi de çok güzel olur ama tereyağlı, şekerli, hamurlu bu tatlıyı hep soğuk kış günlerine yakıştırırım. Tarte tatin bildiğimiz ters yüz olmuş karamelize elmalı tart. Ayvalısı, armutlusu ama esas elmalısı meşhur. Pierre Hermé’den David Lebovitz’e bir sürü tarte tatin tarifi var elimde. Bazıları hazır milföy hamuru kullanıyor ama ben kendi hazırladığım hamurdan yapmak istedim. Bir de elmaların içlerine bu ara dadandığım kristalize zencefil sakladım, biraz şaşırtıcı olsun diye. Yanında vanilyalı dondurmayla şahane oluyor. Evin içine yayılan baş döndürücü kokular da işin bonusu.
Tarife bakınca çok tereyağı ve şeker var gibi görünse de bu ölçülerle yaptığınız tarte tatin bir hayli hafif oluyor. Ufak boy (20cm) lik tava kullandım.
Hamur için:
100 gr. un
1 çorba kaşığı toz şeker
60 gr. tereyağı – soğuk
3-4 çorba kaşığı buz gibi su
Fırınınızı 160 dereceye ayarlayın.
Bir kapta un ve şekeri karıştırın. Küp küp kestiğiniz tereyağını unlu karışıma yedirin. Yavaş yavaş suyu ekleyip hamur haline getirin. Yuvarlak hamuru streçe sarıp buzdolabında yarım saat bekletin.
Elmalar için:
45 gr. tereyağı
75 gr. toz şeker
16 misket elma
Yarım limonun suyu
Ocağın üzerinde 20 cm'lik fırına da girebilen tavada tereyağını eritin. Şekeri ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin. Bu sırada misket elmalarını saplarını muhafaza ederek soyun. İçlerindeki çekirdekleri elmaların alt kısımlarını oyarak çıkartın. Tereyağlı şeker karışımına sıkı sıkı dizin. Limon suyunu üzerlerine dökün. 10 dakika karamel rengi olana kadar pişirin. Ocaktan alın. İçlerine ufak doğradığınız zencefilleri yerleştirin.
Unladığınız tezgahta hamuru açın. Elmaların üzerine kenarlarını da kapatacak şekilde yerleştirin. Hamur altın rengi olana kadar 40 dakika pişirin. Ocaktan aldıktan sonra biraz soğumasını bekleyin. Tabağa ters çevirirken sıcak şekere aman dikkat edin.