Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yumurta, altı gram protein içeriği ile kaliteli protein dendiğinde akla ilk gelmesi gereken besinlerden. Dilara Koçak, yumurtanın faydalarını ve yumurta alırken dikkat edilmesi gerekenleri yazdı.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Yumurta size de sadece kahvaltıda yenilen bir besin gibi geliyor mu? Pek çok insan böyle düşünüyor. Ağırlıklı olarak kahvaltı menüsünde yer alsa da yumurtanın aslında çok yönlü bir besin olduğunu unutmayın. Gün içinde salatalarınızın üzerine ekleyerek veya çorbalarınızın besleyici değerini artırmak için yumurta ile terbiye yaparak tüketiminizi çeşitlendirebilirsiniz.
Kokusu veya tadı gibi nedenlerden dolayı yumurta tüketemeyenler de farklı tarif veya baharatlarla tüketmeyi deneyebilir.
Çılbır, ıspanaklı yumurta, sahanda yumurta, peynirli omlet, menemen… Bu saydıklarımın tümü ile harika bir öğün planlayabilirsiniz. Omlet pizza tarifini denemenizi tavsiye ediyorum ve sizin için aşağıya tarifini veriyorum, çok seveceğinize eminim…
Yumurta, altı gram protein içeriği ile kaliteli protein dendiğinde akla ilk gelmesi gereken besinlerden. Aynı zamanda sizin için önemli olan aminoasitleri de içeriyor, bu sayede vücudunuz proteinden tam olarak yararlanabiliyor. Diyetlerde vazgeçilmez olmasının en büyük sebeplerinden biri ise tok tutması.
Journal of the American College of Nutrition’da yayınlanan bir çalışmada öğüne yumurta eklenmesi tokluk hissini arttırarak 36 saat boyunca daha az enerji alımı ile ilişkili bulunmuş.
Yeterli protein alımının kilo kontrolünde ve kas kütlesini arttırmada rolü olduğunu gösteren bir çok çalışmanın yanı sıra, bazı çalışmalar kan basıncını dengelemeye ve kemik sağlığını optimize etmeye yardımcı olabileceği de söylüyor.
Yumurtanın sağlığa olan faydalarından biraz daha bahsedelim istiyorum. D vitamini, B12, fosfor, selenyum gibi önemli vitamin ve minerallerinin dışında göz sağlığınızda rol oynayan lutein ve zeaksantin içerdiğini biliyor musunuz? Bu ikili retina tabakasında bulunan güçlü antioksidanlardan. Araştırmalar, bu antioksidanları içeren besinlerin yeterli miktarda tüketilmesinin, yaygın görülen göz hastalıklarından katarakt riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Yumurta sarısı, hem luteini hem de zeaksantini içeriyor.
Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı ve mor renkteki meyvelerin de yüksek antioksidan kapasitesine sahip besinlerden olduğunu unutmayın. Bu antioksidanlar göz sağlığınız gibi cildiniz üzerinde de olumlu etkide bulunuyor. Doğal bir antioksidan olan lutein, ıspanakta da bulunuyor ve cildinizin canlı görünmesinde de rol oynuyor. Akşam yemeklerinizde ıspanaklı, pazılı yumurtaya yer verin. O zaman hem yumurtalı hem ıspanaklı, luteinden zengin bir pizza yapmaya ne dersiniz? Haydi mutfağa!!!
4 yumurta
6 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 avuç ıspanak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 zeytin
3-4 mantar
50 gr kaşar peynir
Bol baharat
Yumurtaları çırpın, mantarları temizleyip doğrayın. Tuz, kabartma tozu, yulaf ve ıspanağı yumurtaya ekleyerek hamuru hazırlayın. Süt ve zeytinyağını da ekleyin. Karışımı yağlı kağıt üzerine dökerek 200 derecede önceden ısıtılmış fırına verebilirsiniz.
Taban yarım pişirildikten sonra üzerine mantar, kaşar peyniri ve zeytin ilave edin. Kuru nane ve pul biber de ekleyerek tekrar fırına verin. Peynirler eridikten ve mantarlar piştikten sonra fırından çıkararak servis edebilirsiniz.
Afiyet ve sevgiyle...
Aldığınız yumurtada TR kodundan önceki rakamlar size şunları söylüyor:
0: Organik tavuk
1: Gezen tavuk
2: Kümeste özgür tavuk
3: Kafes tavuğu
Bu dört çeşit yumurta içinde sadece 0 kodlu olan yumurtanın organik şekilde üretildiği, tavuğa verilen yemin organik ve hormon uygulanmadığı biliniyor. Diğerlerindeyse GDO’suz yem ve hormon kısıtlaması yok.