Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Biliyorum, salata denilince aklınıza gelen ilk şey diyet oluyor. Birçok kişi salatayı düşük kalorili olduğu için tercih ediyor fakat bu düşünce aslında her zaman doğru değil. Salatanızı nasıl hazırladığınız bu noktada çok önemli. Doğru malzemeler ile hazırladığınızda vitamin, mineral, protein, sağlıklı yağ ve karbonhidratlarla dolu hem doyurucu hem de diyete uygun bir öğün oluşturabilirsiniz. Ama tam tersi salatanız için seçtiğiniz yanlış malzemelerle neredeyse bir hamburger kalorisi alıyor da olabilirsiniz.
Peki hem lezzetli hem de besleyici bir salatayı elde etmek için nelere dikkat etmelisiniz?
Fotoğraf: Getty Images Türkiye
SAĞLIĞINIZ İÇİN EN DOĞRU SALATA SEÇENEKLERİ:
1. Salatanın vazgeçilmez sosları zeytinyağı, limon ve sirke
Ege sofralarının vazgeçilmezi zeytinyağı salataların da baş tacı. Kalbinizi korumak için salata hazırlarken ilk kuralınız sağlıklı doymamış yağ asitlerini içeren zeytinyağı olsun. Sirke ve limon suyu kullanarak da salatalarınızın lezzetini arttırabilirsiniz. Fakat salatadan aldığınız kaloriyi artırmak istemiyorsanız koyduğunuz zeytinyağının miktarına da dikkat etmeniz gerekiyor. 1 tatlı kaşığı zeytinyağının 45 kalori olduğunu unutmayın.
2. Tavuklu veya balıklı tüketmeyi seviyorsanız
Tek başına bir sebze salatası sizi uzun süre tok tutmayabilir, bunun için bir protein kaynağına da ihtiyacınız vardır, çünkü proteinlerin sindirimi daha uzun sürer, böylece daha uzun süre tok kalırsınız. Tavuk göğsü, somon, peynir veya yumurta salatalar için en iyi protein kaynaklarındandır. Fakat pişirme yöntemlerine dikkat etmek gerektiğini unutmayın. Izgara, haşlama gibi yöntemler en ideali.
3. Ispanak veya Lahana Salatası
Yeşil yapraklı sebzeler söz konusu olduğunda, ne kadar koyu yeşil o kadar iyi olarak düşünebilirsiniz. Örneğin karalahana ve ıspanağın, maruldan daha fazla miktarda A ve C vitaminine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bağışıklığınızı da güçlendirmek adına ıspanak ve lahana salatalarına beslenme planınızda yer verin.
Fotoğraf: Getty Images Türkiye
4. Salatanızı renklendirin
Havuç, domates, salatalık, brokoli, pancar veya kırmızı soğan ile salatanızı renklendirmeyi ve çeşitlendirmeyi unutmayın. Brüksel lahanası, tatlı patates veya kuşkonmaz gibi önceki günden kalan yemeklerinizi de salatalarınızda kullanabilirsiniz.
5. Taze meyve ve yağlı tohum kombinasyonu
Narlı-cevizli, elmalı-bademli veya şeftalili-fındıklı salata yapma fikri kulağınıza nasıl geliyor? Taze meyveler içerdikleri vitamin mineral ve antioksidan içerikleri ile sağlığınızı korur. Bu 2 grubu bir araya getirerek salatanızı daha doyurucu ve sağlıklı hale getirebilirsiniz. Her gün 1 porsiyon kadar yağlı tohum tüketiminin kalp hastalığı ve kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini hatırlatmak istiyorum. Fakat yine meyve ve yağlı tohum porsiyonlarını gözden geçirmeyi ihmal etmeyin.
DIŞARIDA SALATA TÜKETİYORSANIZ…
Birçok restoran menülerinde tavuklu, ton balıklı veya peynirli birçok salataya rastlıyoruz. Fakat bu salataları çeşitli soslar ile birlikte servis ediliyor. Üstelik lezzetli olması adına bazen bu soslar abartılabiliyor. Bu sebeple dışarda salata tüketecekseniz sossuz tercih etmeyi ve sosunu kendiniz eklemeyi ihmal etmeyin.
Ayrıca tavuklu yeşil bir salata gözünüze sağlıklı bir seçim gibi görünebilir, ancak başında “çıtır" gibi kavramlar aslında size bir uyarı niteliğindedir. Bu kelimeler, kulağa sağlıklı gelen salatayı bir kalori bombasına dönüştürebilen ve derin yağda kızartmanın kodudur. Yapılan birçok araştırma kızartılmış besin tüketiminin kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini artırabileceğini gösteriyor.