Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Horasan buğdayı olarak da bilinen Kamut, sindirim sistemi sorunları ve iltihaplanmalara karşı olumlu çözümler sunuyor.
Horasan buğdayı olarak da bilinen Kamut tıpkı siyez ve kılçıksız buğday gibi eski bir buğday çeşididir. İlk olarak Afrika’da ortaya çıkan bu tahıl çeşidi Batı kültüründe de çokça tercih ediliyor. Sağlık açısından birçok faydası bulunan Kamut buğdayı sıradan buğdaydan daha yararlı olmasıyla biliniyor. Öte yandan Kamut buğdayının çekirdeği diğer buğday çeşitleriyle karşılaştırıldığında daha büyük oluşuyla da öne çıkıyor.
Horasan buğdayı (Kamut) Faydaları Nelerdir?
Horasan buğdayı düşük glisemik indeksi sayesinde vücudun saf karbonhidrat gereksinimine destek oluyor. Öte yandan lif açısından zengin olan bu buğday türü bağırsak sağlığını iyileştirerek sindirimi kolaylaştırıyor. Kabızlık gibi sorunların önüne geçerek kolon kanseri riskini de azaltıyor. Bunlara ek olarak A vitamini sayesinde antioksidan görevi görürken çeşitli karaciğer hastalıkları ve iltihaplanmaların önüne geçiyor. Horasan buğdayının içerdiği mikro besinler arasında çinko bulunur, bu da bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için yardımcı oluyor. Kolesterolü kontrol etmeye katkı sağlar. Normal buğdaydan daha fazla protein barındırmasıyla da faydalı gıdalardan biridir.
Modern buğdaya duyarlı olduklarını düşünen bazı tüketiciler, bu eski buğday çeşidinin sindiriminin daha kolay olduğunu ve buğday ürünlerine kıyasla daha az mide-bağırsak rahatsızlığına veya iltihaplanmaya neden olduğunu bildirdiler.
Öte yandan Kamut buğdayı modern buğdayla karşılaştırıldığında kolesterolün düşürülmesine ve aynı zamanda bazı iltihap belirteçlerinin seviyelerinin düşürülmesine katkıda bulunduğu ortaya çıktı.
Horasan Buğdayını Nasıl Tüketebiliriz?
Diğer tahıllı yiyecekler gibi suda kaynatarak tüketebilirsiniz. Ancak tüketmeden önce buğdayları yıkadığınızdan emin olun. Öte yandan salatanın içerisine garnitür olarak da kullanabilirsiniz. Makarna ve ekmek yapımında da bu sindirim dostu buğday türünün unundan faydalanabilirsiniz.