Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Mevsiminde tüketmeniz gereken besinleri derledik.
Beslenme uzmanları sıkça “mevsiminde ye” derler ve bunun aslında çok iyi bir sebebi var. Batı diyetinin büyük bir kısmını ultra işlenmiş gıdalar oluşturur ve bunların sağlığımıza iyi gelmediğini biliyoruz. Yapılan çalışmalar, ultra işlenmiş gıdaların daha yüksek tüketiminin, ruh sağlığı, kardiyovasküler problemler ve ölümcül hastalıklar geliştirme riskini artırdığını gösteriyor. Bunun yanı sıra, mevsiminde yemek hem vücudumuzu ve zihnimizi korumamıza yardımcı olur hem de gezegenimize katkı sağlar.
Naturopatik beslenme uzmanı ve yakın zamanda yayımlanacak olan The Hormone Balance Handbook adlı kitabın yazarı Jessica Shand, “Çevremizde dünya çapında çoğu gıdaya istediğimiz zaman erişebilmemiz ne kadar şanslı olduğumuzun bir göstergesi olsa da mevsiminde (ve mümkünse yerel) yetişen ürünleri yemek, hormonlarımız ve sağlığımız için çok daha iyi" diyor. “Mevsiminde ürünler, tabaklarımıza gelene kadar çok uzak mesafeler katetmez, bu da onların taze olmasını ve taze kalmalarını sağlamak için daha az kimyasal ile işlenmiş olmalarını sağlar.”
Bir beslenme açısından, mevsiminde yemek, genellikle meyve ve sebzelerin besin değeri ve lezzet bakımından zengin olduğu anlamına gelir, çünkü bunlar olgunluklarının zirvesinde toplanır ve dünya çapında taşınmak yerine kaynağa yakın bir şekilde tüketilir. “Mevsiminde yemek, aynı zamanda yediğiniz meyve ve sebzelerin çeşitliliğini doğal olarak artırır ve bağırsak mikrobiyomumuza ne kadar fazla çeşitlilik sunarsak, vücudumuz o kadar fazla sağlık artırıcı fitokimyasallar alır.”
Shand şu anki favorilerinden birini söyle açıklıyor: “Şu anda bahçede bol miktarda bulunan kabak!” diyor. “Bunları toplayıp kabak ve tereyağlı fasulye gibi ısıtan ve lezzetli sonbahar yemeklerinde kullanıyorum.” Lif ve karbonhidrat bakımından zengin olan kabak, bizi tok tutmak için harikadır ve magnezyum içeriği de kalp sağlığına katkıda bulunur.
Antioksidan bakımından zengin, lif ve folat açısından zengin, iltihap giderici olan pancar, kaslara giden kan akışını artırırken, aynı zamanda birçok hastalığa karşı da koruyucudur.
Günde bir elma doktoru uzak tutar. Yapılan bir araştırma, günde bir elma yiyenlerin kansere yakalanma riskinin daha düşük olduğunu buldu. Ayrıca elma, lif ve antioksidanlarla doludur.
C ve K vitaminleri, lif ve kalsiyum açısından zengin olan bu uygun fiyatlı süper besin, sağlıklı bir bağışıklık sistemi, metabolizma ve sindirimi desteklemeye yardımcı olur.
Vitamin ve minerallerle (K, C ve B6 vitaminleri ile potasyum, magnezyum ve kalsiyum dahil) dolu olan lahana, sebze dünyasının zayıf halkası olabilir; ancak kalbiniz, sindiriminiz ve genel sağlığınız için harikadır.
Londra'daki popüler restoranlarda küçük tabaklarda sıkça bulunan yerelması, aynı zamanda demir, C vitamini ve diyet lifi inülin açısından da zengindir ve bu da onu bağırsak ve diğer vücut süreçleri için harika kılar.
Patates ve özellikle kabukları iyilikle doludur. Antioksidanların yanı sıra, kan şekeri kontrolü için harika olan dirençli nişasta içerir.
Besin açısından zengin olan pırasa, bitkisel bileşikler, magnezyum, lif, demir ve folat açısından zengindir ve bu da onu iltihabı azaltma ve kanser gibi hastalıklara karşı koruma açısından mükemmel kılar.
A vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olan balkabağı tatlı veya tuzlu olarak yenebilir ve bu da onu sonbahar tariflerinize çok yönlü bir katkı haline getirir.