Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Turuncu, sarı ve kahverengi tonlarının hâkimiyetini ilan ettiği sonbahar günlerinde sofralara renk katan tatlardan bal kabağı, sayısız faydasıyla da sonbahar favorilerimiz arasında yer alıyor.
Turuncu, sarı ve kahverengi tonların hâkimiyetini ilan ettiği sonbahar günlerinde sofralara renk katan tatlardan bal kabağı, sayısız faydasıyla da sonbahar favorilerimiz arasında yer alıyor. Bu turuncu süperstarı neden daha fazla tüketmelisiniz, bakalım:
Hastalıklardan korunmanın ve bağışıklık sisteminizi iyileştirmenin bir yolunu mu arıyorsunuz? Bal kabağına bir şans verin. Bal kabağı, beta-karotene ek olarak, C ve E vitamini, demir ve folat içermesinin yanı sıra önerilen günlük C vitamini miktarının yaklaşık yüzde 20'sini karşılamanıza yardımcı olabilir. Bunların tümü bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Beslenmenizde daha fazla bal kabağına yer vermek hem yeni lezzetler denemenize hem de bağışıklık sistmeninizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir.
Tıpkı turuncu kuzenleri havuç ve tatlı patates gibi, bal kabağı da beta-karoten bakımından oldukça zengin. Beta-karoten, vücudun kanserle savaşma yeteneği ile ilişkilendirilen güçlü bir antioksidan olan A vitaminine dönüşen bir provitamin. Ayrıca beta-karotenin hücreleri koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve üreme sistemini sağlıklı tutmaya yardımcı olan bir rol oynadığı biliniyor. Parlak turuncu renkli bu süper gıda da zengin bir beta-karoten kaynağı olarak beslenme rutinimizde yer almayı fazlasıyla hak ediyor.
Bal kabağını pek çok farklı şekilde sofralarınıza konuk edebilirsiniz ve bunu gerçekten gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Zira, bal kabağı yüksek lifli yapısıyla oldukça düşük kalorili bir yiyecek. Kendinizi hem tok hissetmek hem de bunu sağlıklı bir şekilde yapmak istiyorsanız, zengin vitaminli bu yiyeceğe daha fazla yer açmanızı öneriyoruz. Diyetinizdeki lif artışının, sindirim sağlığını desteklediğini de hatırlatalım.
Potasyum denilince akla her ne kadar muz gelse de, bal kabağı sizi şaşırtabilir. Kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olmasının yanı sıra kemik sağlığını da destekleyen ve diyabet riskini azaltan potasyum, bal kabağında da bol miktarda bulunuyor. Ya da şöyle diyelim, günlük potasyum ihtiyacınızın yaklaşık %10'unu sadece yarım fincan balkabağı porsiyonuyla karşılayabilirsiniz. Öte yandan potasyum eksikliğinin yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve inaktif reflekslere yol açtığı biliniyor; bu nedenle tabaklarınıza biraz turuncu eklemeyi ihmal etmemenizi öneriyoruz.
Bal kabağının güçlü bir beta-karoten deposu olduğunu söylemiştik. Bu maddenin antioksidan gücü, yaşlanmanın cildiniz üzerindeki etkileriyle tam anlamıyla savaşarak kırışıklıkları önlüyor. Ayrıca cilt sağlığında önemli bir rol oynayan C ve E vitaminleri bakımından da zengin olduğu için tam anlamıyla cilt dostu diyebiliriz. Cilt bakım rutininize bal kabağını eklemeyi düşünürseniz sadece lezzetli tariflerle sınırlı kalmanıza gerek yok, bal kabağının başrollerde olduğu maskeleri de deneyebilirsiniz.