Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dağınıklık; bazı bireyleri hem fiziksel hem de zihinsel olarak zorluyor ve yorgunluğa sebep oluyor.
Fotoğraf: Instagram/@jacquemus
Bazen koyduğunuz şeyi koyduğunuz yerde bulamıyor, çorabınızın tekini bile evde zor buluyor, telefonunuz elinizdeyken bile nerde olduğunu arıyorsanız sorun dikkatsizliğinizden ziyade dağınıklığınızdan kaynaklı olabilir. Bazı bireyler dağınık çalışmanın onları daha çok motive ettiğini ve yaratıcılığını arttırdığını söylüyor. Peki durum herkes için aynı mı? Kesinlikle değil, dağınıklık; bazı bireyleri hem fiziksel hem de zihinsel olarak zorluyor ve yorgunluğa sebep oluyor.
Personality and Social Psychology Bulletin adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışma, yaşam alanlarını “darmadağın” veya “bitmemiş projeler” ile dolu olarak tanımlayan kadınların, evlerini “sakin ve sağlık veren” olarak tanımlayan kadınlardan daha fazla depresyona ve yorgunluğa maruz kaldıklarını söylüyor. Araştırmacılar ayrıca dağınık evleri olan kadınların bir stres hormonu olan kortizol seviyelerini arttırdığını da söylüyor.
Yapılan başka bir araştırmada, kronik stresin, vücut yağını parçalayan bir enzimi bloke eden bir protein olan betatrofinin üretilmesini teşvik ettiğini söylüyor. Böylelikle dağınıklığın sebep olduğu stres başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere karın içi yağlanmayı tetikleyebiliyor.
Evinizde ya da çalışma ortamınızdaki dağınıklık, sizi fazla yemek yemeye ya da sağlıksız yiyecekler yemeye yönlendirebilir. Öyle ki, 2016 yılında yapılan bir araştırmada, düzensiz ve dağınık ortamların bireylerin yeme davranışı üzerindeki etkisine bakılmış. Düzensiz ve dağınık bir mutfak ortamında bulunan katılımcıların düzenli bir mutfak ortamındaki katılımcılara kıyasla daha fazla kurabiye yediği sonucuna ulaşılmış.
-Bir işe başlamadan önce ilk olarak yapacağınız işleri planlayın.
-Daha sonrasında yapacağınız işleri bölümlere ayırın ve dikkatinizi en yoğun hangi konuya vermeniz gerekiyorsa önceliğiniz o olsun.
-Çalışma masanızda dikkatinizi dağıtabilecek her türlü aracı kaldırın.
-Gereksiz eşyalardan kurtulun.
-Eski kıyafetlerinizi verin.
-Eski kağıtları ve faturaları atın.
-Çeşitli kutular alabilir ve dağınıklığınızı onların içine toplayabilirsiniz. Hem göz görmeyince akıl da takılmaz.
-Minimalist bir yaşam tarzını benimseyin. Minimalist bir yaşam tarzı özünde sadeleşmek anlamına geliyor. Size daha çok alan ve daha çok zaman sağlarken aynı zamanda daha az stres yaşamanızı ve daha sağlıklı bir yaşam tarzını destekliyor.