Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Arı ürünleri son yıllarda oldukça popüler ve sıkça karşımıza çıkıyor. Propolisi, arı sütünü, poleni daha önce duymuştuk, peki arı ekmeğini duydunuz mu?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Arı ürünleri son yıllarda oldukça popüler ve sıkça karşımıza çıkıyor. Propolisi, arı sütünü, poleni daha önce duymuştuk, peki arı ekmeğini duydunuz mu? Ekmek denince ilk önce benim de aklınıza farklı şeyler geldiğini biliyorum fakat arı ekmeği hayal ettiğiniz gibi bir ekmek değil. Poleni biliyorsunuz, dış zarı sebebiyle insan vücudu tarafından kolayca sindirilemiyor. Arılar kendi enzimleriyle poleni ermente edip dış zarını parçalıyorlar ve tüm besin içeriğini açığa çıkarıyorlar. Buna da arı ekmeği deniyor.
Enzimlerle zarın parçalanması bir fermentasyon işlemi ve bu esnada yararlı bakteriler de açığa çıkıyor. Fermentasyon denince aklınıza probiyotiklerin geldiğini biliyorum. İşte bu sebeple arı ekmeğinin probiyotik olduğu da düşünülüyor. Özellkle bileşiminde bulunan Lactobacillus bakterileriyle doğal probiyotik bir besin olarak öne çıkıyor.
Arı ekmeğinin sindirilebilirliği polene kıyasla daha yüksektir. Arı ekmeğinin bileşenleri kısmen fermente olduğundan insan vücudu da bu bileşenlerden daha etkili bir şekilde faydalanabiliyor. Arı ekmeği, polenin içerdiği tüm mineralleri ve değerli besinleri içerisinde barındırıyor ama bunun yanı sıra, polene göre en az üç kat daha yüksek biyoaktif özelliğe sahip olduğu düşünülüyor.
Arı ekmeğinin protein içeriği de yüksek, yaklaşık %30 oranında protein içeriyor. Ayrıca taze polende bulunmayan “K vitamini” açısından zengin olduğu ve aynı zamanda yüksek miktarda B vitamini içerdiği bilimsel kaynaklarda yer alıyor.
Yapılan çalışmalar arı ekmeğinin üksek bir antioksidan aktiviteye sahip olduğu gösteriyor. Antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin yanı sıra arı ekmeğinin kolesterol ve kan basıncı seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olduğuna dair de birkaç çalışma var. Doğal bir vitamin ve mineral kaynağı olan arı ekmeğinin, mide bağırsak florasını düzenleyici, zihinsel aktiviteyi arttırıcı, bağışıklığı destekleyici etkileri olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, arı ekmeği çocukların büyüme ve gelişmesine önemli bir destek olabilir. Bu konuda elbette daha çok insan üzerinde yapılmış çalışmaya ihtiyaç olsa da bal ve diğer arı ürünleri eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa beslenmenize destek olabilirler.
Hayalinizde canlandırdığınız ekmeğe kıyasla arı ekmeği küçük birer karabiber tanesi büyüklüğündeler. Dolayısıyla doğrudan çiğnenerek tüketilebilirler. Süt veya yoğurt ile karıştırılarak tüketilmesi de elbette mümkün.