Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Çok İyi İşler yayınının kurucusu Rumeysa Kiger’in seçkisiyle bu ay çağdaş sanat dünyasının zenginliğini ve çeşitliliğini keşfetmenizi sağlayacak bir liste.
1. Vuslat - CANAN
Gördüklerimiz: Mitolojik anlatılar ve kadim hikayelerden yola çıkarak işler üreten feminist sanatçı CANAN’ın son dönem yerleştirmelerini içeren sergi, özellikle Şehretün Nar isimli mitolojik figürün hikayesine odaklanıyor. Bu hikayenin kendine özgür bir yorumunu yapan sanatçı, kurguladığı büyük yerleştirmesiyle bizi bu masalın önemli bir sahnesine tanık olmaya davet ediyor.
Serginin Özü: Sanatçı anlattığı hikayeyle, ölümden sonra gidilecek cennet ve cehennem gibi kavramlar üzerinden mutluluğun başka bir dünyaya havale edilmesi inancının aksine, sevginin, aşkın, mutluluğun ve sonuç olarak da cennetin bu dünyada var olduğunu ve yaşanabileceğini vurguluyor. Huzurun başkalarının sana verebileceği değil, insanın kendisinin yaşayabileceği bir şey olduğunu düşünen sanatçının işleri bu inanca işaret ediyor.
İlginç Detaylar: Sergide masalın CANAN’a özgü yorumunu sesli olarak da dinleyebileceğiniz gibi, sevgilinizle başbaşa olup öpüşebileceğiniz bir köşe de kurgulanmış.
Düzenleyen: artSümer
Ne kadar sürer? Sergiyi hakkıyla gezmek 45 dakika alacaktır.
Tarih: 16 Mart’a kadar, Salı’dan Cumartesi’ye her gün 11.00 – 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
2. İzmir Akdeniz Bienali – Aynı Suya Bakmak
Gördüklerimiz: Akdeniz havzasında yaşayan birçok ülkeden genç güncel sanatçıları önce İzmir’de konuk sanat programı çerçevesinde ağırlayıp, sonra da şehre özel işler üretmesini sağlayan bir çerçevede gerçekleşen bienalde, Türkiye dahil Akdeniz’e kıyısı olan 17 ülkeden 32 sanatçının işleri yer alıyor.
Serginin Özü: İzmir’deki sanat seyircisi tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilen bienal, özellikle sanatçılarına İzmir’de zaman geçirme şansı tanıması nedeniyle, samimi ve bu coğrafyada yaşayan herkesin ortak duygularını yakalayabildiği işlerin üretilmesine sebep olmuş. Gördüğünüz işlerin önemli bir kısmı, Akdeniz bölgesinde yaşayan toplulukların benzerliğini gerçekten de bir kere hatırlamamızı ve ortak kültürel mirasımız üzerine düşünmemizi sağlıyor.
İlginç Detaylar: İzmir’e dair bir çok bilgiyi öğrenip, şehre bir başka gözle bakmanızı sağlayabilecek işlerden oluşan sergide, kedilerin sanat işlerine müdahalelerini seyretmek de ayrıca keyifli.
Düzenleyen: K2 Güncel Sanat Merkezi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sanat direktörü - Ayşegül Kurter, Koordinatör - Begüm Tatari.
Ne kadar sürer? Sergiyi hakkıyla gezmek en az 1,5 saati alacaktır.
Tarih: 21 Mart’a kadar, İzmir Kültür Park içindeki Atlas Pavilyonunda ziyaret edilebilir.
3. Kayıtta – Mustafa Pancar
Gördüklerimiz: 2000’ler Türkiye’sinin sanat alanında aktif rol oynamış isimlerinden Mustafa Pancar’ın 90’lardan günümüze ürettiği resimlerden oluşan sergi, bu coğrafyadaki insanın gündelik yaşamını ve hayatın sıradan gibi gözüken detaylarını içeren sahnelerden oluşuyor.
Serginin Özü: Dijital fotoğrafçılığın çok da yaygın omadığı bir dönemde fotoğraftan baslenerek resim yapan bir grup sanatçıdan biri olan Pancar’ın resimlerinin en önemli özelliklerinden biri Türkiye’de uzun süre devam eden soyut veya idealist yaklaşımlarla yapılan resimleri bir kenara koyup, günümüz insanının günümüz gerçeğine odaklanması. Daha önce çok da resme taşınmamış bu görüntülerin sanatın konusu haline getirilmesi, bugünün insanın görsel bir dünyasını oluşturma çabası olmasıyla da son derece kıymetli.
İlginç Detaylar: Pancar’ın üniversitede atölyesinden mezun olduğu ve Türk Resim tarihinin önemli isimlerinden Adnan Çoker’e hem saygı duruşu hem de karşı çıkış niteliğinde bir resim, Çoker’in 90’lı yıllarda Hülya Avşarla yaşadığı bir polemiği gösteren sahneyi de içeriyor.
Düzenleyen: Odunpazarı Belediyesi Çağdaş Sanatlar Galerisi
Ne kadar sürer? Sergiyi hakkıyla gezmek 45 dakika alacaktır.
Tarih ve Ziyaret Bilgileri: 12 Nisan’a kadar gezilebilen sergi Vişnelik Mahallesi, Sarmaşık Sok. No:16 Odunpazarı, Eskişehir adresinde yer alıyor. (Hasan Polatkan Kültür Merkezi Yanı)
4. Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celal
Gördüklerimiz: Geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl üzerine odaklanan sergide, sanatçının resimleri, heykelleri ve eskizlerinin yanı sıra Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenler, şehir planlama ve Türk işlemeleri üzerine yazdığı makaleler, eleştiriler, kitaplar ile kişisel fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektuplar yer alıyor. Ayrıca, Melek Celâl’in eserlerinin restorasyon süreçleri ve kullanılan malzemelerin yapı ve dokusuna odaklanan “Görünenin Ötesinde Melek Celâl” isimli bilimsel bir analiz çalışması da sergiye dahil edilmiş.
Serginin Özü: Sergi, Melek Celâl’in sanatının modernleşme sürecindeki Türkiye'nin kültürel ve toplumsal evrimini anlamak için kritik bir kaynak olduğunu gösteriyor. İstanbul’da varlıklı bir Osmanlı ailesinin kültür birikimiyle yetişen sanatçının yaşam öyküsü ve sanatı, dönemin kentsel ve kültürel dönüşümlerini de gözler önüne seriyor.
İlginç Detaylar: Melek Celâl'in uluslararası kartpostallar ve mektuplar aracılığıyla sürdürdüğü yazışmaları görebileceğiniz kısım, dönemin sanat dünyası ve sosyal ağları hakkında önemli bilgiler veriyor.
Düzenleyen: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi
Ne kadar sürer? Sergiyi hakkıyla gezmek en az 1,5 saati alacaktır.
Tarih: 28 Nisan 2024 tariine kadar, pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.