30 Kasım 2019

Tok Tutan 3 Salata Tarifi

YAZI: DİLARA KOÇAK

 salata

Fotoğraf: Getty Images Turkey

“Ama salata yedim…” benim de sizlerden sıkça duyduğum cümleler arasında yer alıyor. Salata yemeyi diyet yapmakla eşdeğer tutan bireylerin sayısı hiç de az değil. Bende onlara “Ama nasıl salata yedin ? Salatanın içinde neler vardı ? Yerken seni mutlu etti mi ?” gibi sorular soruyorum. Çünkü istiyorum ki salata yerken hem gözünüz hem de mideniz doysun. Bu yüzden bugün sizlerle diyet yaparken tok hissetmenizi sağlayacak 3 salata tarifimi paylaşmak istedim.

Salatalarınıza yumurta ekleyin

Renk renk sebzeleri içeren salataları tüketmek, beta-karoten, lutein, zeaksantin ve likopen gibi çeşitli antioksidanları vücudunuza almanıza yardımcı olur. Antioksidanlar serbest radikallere etki ederek hücreleri hasara karşı korur böylelikle çeşitli hastalık risklerinin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Purdue Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, salataya yumurta eklemek yağda çözünen inflamasyonu ve oksidatif stresi azaltan karotenoidlerin emilimini artırıyor. Bunların yanında örnek proteinlerden biri olan yumurta diyet yaparken daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor.

 

1. Tok Tutan Salata

½ göbek

½ mor lahana

1 adet kırmızı biber

Nane

Maydanoz

Roka

Dereotu

1 su bardağı haşlanmış bulgur

2 yemek kaşığı lor peyniri

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

½ limon

1 yemek kaşığı nar ekşisi

Tuz

Yapılışı: Mor lahana salata kasesine alınır, biraz tuz biraz limon ile ovuşturulur. Doğranmış diğer malzemelerle karıştırılır. Üzerine nar ekşisi, limon ve bulgur eklenir. Servis edilmeden önce lor peyniri eklenerek servis edilir. Afiyet ve sevgiyle…

 

2. Doyurucu Salata

1 haşlanmış yumurta

3 yemek kaşığı haşlanmış mercimek

Akdeniz yeşillikleri

Roka

2 adet domates

1 adet salatalık

1 adet kırmızı kapya biber

1 adet yeşil biber

Sos İçin

2 yemek kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığı hardal

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı limon

Yapılışı: Akdeniz yeşillikleri, roka iyice yıkandıktan sonra irice doğranır. 2 adet domates ve 1 adet salatalık küp küp doğranır ve yeşilliklerin üzerine eklenir. 1 adet kırmızı ve 1 adet yeşil biber halka halka doğranıp salatanın üzerine eklendikten sonra dilimlenmiş yumurta ve 3 yemek kaşığı mercimek de salatanın üzerine koyulur. 4 yemek kaşığı yoğurdun içine hardal, nar ekşisi, zeytinyağı ve limon karıştırılarak hazırlanan sos salataya eklenir.

 

3. Cevizli Brokoli Salatası

1 ufak haşlanmış brokoli

7-8 adet tam ceviz

7-8 yemek kaşığı bulgur

2 çorba kaşığı tahin

Yarım çay bardağı yaban mersini veya kuru üzüm

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım limon suyu

Az tuz

Yapılışı: Brokoliler küçük parçalar halinde kesilir. Başka bir kapta tahinin içerisine limon suyu eklenerek açılır, tuz eklenir ve karıştırılır. Çok az zeytinyağı da eklenerek sos hazırlanır. Büyük bir kabın içerisine brokoliler ve haşlanmış bulgur karıştırılarak ceviz, yaban mersini ve salata sosu eklenerek servis edilir.

 

 

 

 

ETİKETLER: DİLARA KOÇAK , SALATA