Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Lokumun tarihçesini bilmeyen yoktur. Yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da süregelen bir alışkanlık aslında. Osmanlıca rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan olarak bilinen lokum, 18. yüzyılda ise İngiliz bir gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" olarak Avrupa’da da yayılmaya başladı.
Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda "kelle şekeri" olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkemizde keşfedilmesiyle hem yapımı hem de lezzeti değişti.
Şimdilerde ise lokum denilince ya bayramların vazgeçilmezi fıstıklı lokumlar gelir aklımıza ya da Türk Kahvesi’nin yanında kahve bitene kadar emilme suretiyle sunulan damla sakızlı lokum. Bense tüm bu detayların yanı sıra lokum kavramı mutfağımda; tatlı, güzel, iştah açıcı ve denenmemiş lezzetler için kullandığım bir benzetmedir.
Son keşiflerimden biri olan İstanbul temalı laleyi anımsatan çikolata, işte bu kavramla birebir örtüşen bir çalışma. Kakao tanesi şeklindeki kalıplara içindeki dolguyla aynı renkteki çikolataları kaplayıp, sertleştikten sonra lokumlu bonbon dolgusundan içine doldurup, çikolata ile tekrar kapattık. Antep fıstıklı, naneli, narlı cezerye ve gül aromalı dolgular mutlaka denemeniz gereken tatlar arasında olmalı.
Narlı lokum çikolata
Lokum
Nar suyu 500 gr
Şeker 550 gr
Glikoz 125 gr
Pektin 35 gr
Ganaj
Su 70 gr
Krema 230 gr
Bitter kuvertur 450 gr
Nar ekşisi 25 gr