Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kiminle evlenelim? Hangi işe girelim? Bir de Hayat Okulu’na soralım!
Bu sabah Bilgi Üniversitesi’nde ilk dersine katıldığım School of Life / Hayat Okulu’nun müfredatı hayatın neredeyse bütün sırlarını vaat ediyor: Mutlu Olacağımız İşi Nasıl Buluruz? Aşkı Nasıl Canlı Tutarız? Para ile İlgili Endişelerimizi Nasıl Gideririz? Sakin Kalmayı Nasıl Başarırız? Bu sorularının cevaplarını bilseniz, hatta bırakın bilmeyi, ucundan kenarından bir parça sezseniz daha ne istersiniz, değil mi?
Yazı İşleri Müdürümüz Zeynep Güven Hayat Okulu'nun ilk dersinde.
Modern zaman filozofu Alain de Botton, bundan beş yıl önce Londra’da School of Life’ı kurarken, hayat hakkındaki temel soru ve sorunlarımıza odaklanmış: “Ergenliğimde mutsuzdum. Bir an önce büyüyüp üniversiteye gitmek ve nihayet hayatı anlamak istiyordum. Elbette büyük hayalkırıklığı yaşadım. Çünkü öğretilenler benim kendi ‘küçük’ dertlerime çare olmuyordu.”
Botton, 15 yıl başka hiçbir şeyle uğraşmadan sürdürdüğü yazarlık kariyerinde tam da bunu yaptı. Bilgiyi, bilgeliği, modern hayatın yarattığı sorunların çözümü için seferber etti: Felsefenin Tesellisi (Consolations of Philosophy) kitabında, biraz Schopenhauer okumanın aşk acısına iyi geleceğini gösterdi mesela. Ya da parasızlığı o kadar da dert etmemenin bir yolunun da Epicurus’u tanımaktan geçtiğini. Şimdi aynı şeyi beşinci şubesini Bilgi Üniversitesi çatısı altında İstanbul’da açtığı Hayat Okulu’nda yapıyor.
“Evet, faydacı bir insanım. İnsanlığın bugüne kadar biriktirdiği bilginin gündelik hayatımıza, kişisel sorunlarımıza, mesela evleneceğimiz insanı daha iyi seçmemize faydası olsun istiyorum. Akademi, üniversiteler çok ‘cool’lar ve bu tip sorunlarımızla uğraşmıyorlar.”
Alain de Botton binlerce yıllık dünya kültürünü ve bilimsel bilgiyi, her konuda acelesi olan 21. yüzyıl insanı için yeniden paketleyip sunuyor. Hatta basbayağı pazarlıyor. Üstelik ona pazarlamacı diyenlere de hiç kızmıyor: “Prada, bir çantayı cazip hale getirmek için onca çaba sarfediliyor. Biz de aynı şeyi kültür için yapıyoruz. Evet, kültürü cazip, eğlenceli ve faydalı hale getirmeye çalışıyoruz. Hepsi bu.”
Sahi, bizi mutlu edecek işi nasıl bulacağız? Ya da evleneceğimiz insanı nasıl seçmeliyiz? Bu soruların cevaplarına bir adım daha yaklaşmak istiyorsanız School of Life İstanbul, üzerinde ince ince çalışılmış ders formatı ve tanınmış akademik kadrosuyla Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsünde sizleri bekliyor.