13 Aralık 2012

Fırından yeni çıkmış kek

YAZI: BENGİ KURTCEBE

Dünyanın sonu geldi gelecek, kıyamet kapıda deniyor ama hepimiz çalışmaya devam ediyoruz bu buz gibi günlerde. Yılbaşı telaşı, alışveriş, süsler derken bir de bu Maya takvimi olayı çıktı başımıza. Ben yine de ne olur ne olmaz yeni yıl çalışmalarıma tam gaz devam ediyorum. Eskiden annem ve kız kardeşimle yılbaşı ağacını süslemek bir seremoniydi adeta, bu sene iş başa düştü. Zamanımın çoğu da dükkanımda geçtiği için, ben de zevkle dükkanımı süsledim.

Klasik yılbaşı ağacı süslemesi yerine, çam dallarına ışık doladım ve süsleri de onların üzerine iliştirdim. Yılbaşı süsleri ve yılbaşıyla ilgili bilimum malzemeleri Kağıthane’de bulunan Euroflora’dan temin edebilirsiniz. Geçen hafta verdiğim kurabiye tarifiyle de kendinize özel süsler yapabilirsiniz. 

Çiğ hamura istediğiniz şekli verdikten sonra deleceğiniz deliğe, pişirme ve süsleme sonrası geçireceğiniz kurdele ile ev yapımı yılbaşı süsleriniz hazır. En güzel yanı da süsleri sonra nerede saklayacağım derdi olmaması, direkt yiyiyorsunuz. Bu arada geçen haftadan sonra aldığım maillerde en çok sorulan soru basit bir vanilyalı kurabiye tarifiydi. Onu da unutmadan vereyim, bu tarifle de çok güzel kurabiyeler yapabilirsiniz.



Vanilyalı Kurabiye
220 gr tereyağı
1 yumurta
500 gr un
1 çay kaşığı vanilya
125 gr pudra şekeri
Bir tutam tuz

Oda sıcaklığındaki tereyağını mikser ile iyice çırpıyoruz. İçine elekten geçirdiğimiz pudra şekeri tuz ve vanilyayı ekliyoruz, 2 dakika daha çırpıyoruz. Yumurtayı da ekleyip, tamamiyle karıştığında yavaş yavaş unu yediriyoruz. Hazırladığımız hamuru streç filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletip, un ile açarak istediğimiz şekillerde kesiyoruz. 160 derecede 10 dakika veya üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Kurabiyeler iyice soğuyunca da istediğimiz gibi süslüyoruz. Kavanozlara doldurup sevdiklerinize hediye olarak da verebilirsiniz. Kolay gelsin.



Geçen haftanın sorularına da cevap verdikten sonra bu haftaki tarifimize geçebiliriz. Ben tam bir kek fanatiğiyim. Cupcake olsun, babaanemin otlu keki olsun, misafirlikte yenen kek olsun, hatta bakkaldan aldığımız paketli kekler bile beni mutlu etmeye yetiyor. Sıcacık demlenmiş bir çayın yanında taze bir kek dünyalara bedel. Yapması da bir o kadar kolay aslında. Her mutfakta bulunan basit malzemelerle inanılmaz kekler yapmak mümkün. Ben yine kış temalı, baskın tarçın lezzeti olan bir tarif vereceğim.


Elmalı Cevizli Kek



2 elma
3/4  su bardağı esmer şeker
2 ½ tepeleme su bardağı un
1 paket kabartma tozu
¾ su bardağı süt
½ çay bardağı elma suyu
½ su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 su bardağı kırılmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 Tutam tuz

Elmaların kabuklarını soyup rendeliyoruz. İçine esmer şeker, vanilya, tuz, tarçın ve iki yumurtayı ekliyoruz. İyice karışınca elekten geçirdiğimiz un ve kabartma tozunu, süt, yağ ve elma suyu karışımıyla yavaş yavaş hamura ekliyoruz. En sonunda da cevizleri koyup iyice yağlayıp unladığımız kek kalıbına koyup, 180 derecelik fırında 25dk pişiriyoruz.

Kek yapımında püf nokta hamura un girdikten sonra fazla karıştırmamak. Unun içindeki gluten maddesini aktive edince kekler ekmekimsi ve kuru oluyor. Bir de tereyağı yerine sıvı yağ kullanmak da sıcaklığında bile kekin yumuşacık olmasını sağlıyor. Sorularınız için bana bengi@lefirin.com’dan ulaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

ETİKETLER: TATLI , YEMEK , VOGUE GURME , TARİF , ŞEF , LEZZETLİ , KAÇAMAK , KEK , ELMALI CEVİZLİ KEK , ELMA , CEVİZ