Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
“Bir kadın eğer kurmaca yazacaksa, parası ve kendine ait bir odası olmalıdır (...)” diyen Virginia Woolf'un sözlerinin doğrultusunda kendilerine ait odalarında nitelikli eserler kaleme alan beş genç kadın yazardan oluşan oldukça kişisel bir liste.
Virginia Woolf, yukarıda alıntıladığım sözlerinin yer aldığı Kendine Ait Bir Oda kitabının sonlarında öğüdüne şöyle devam eder: “Sizden para kazanmanızı ve kendinize ait bir odanızın olmasını isterken aynı zamanda hakikatle birlikte yaşamanızı istiyorum, söyleseniz de söylemeseniz de, görünüşe göre bu hayat insana zindelik verir.” Kadınların sürekli açık olan algıları ve yaratıcı zekaları, yaşadığımız çağın kültür sanat üretimine de kesinlikle yansıyor. Bir süredir -oldukça uzun bir süredir- daha fazla kadın yazarın eserlerini okuduğumu, çevremdeki kadınların da tercihlerinin bu yönde olduğunu gözlemliyorum. Kadın yazarların kitaplarını okuyan ve sadece kadınlardan oluşan bir kitap kulübünü takip ediyor, okuma listemi buna göre düzenliyorum. Bir zamanlar anonim isimlerle eserlerini yayınlamak zorunda kalan kadın yazarları (George Eliot, George Sand, Currer Bell...) anarken günümüzde üreten 5 genç kadın yazarı sizlere tanıtmak istiyorum.
Sally Rooney
1991 doğumlu Sally Rooney'nin kalemi de yazarın fotoğraflarında kendisine baktığınızda kapılacağınız izlenime sahip: Net, biraz ürkek ancak kesinlikle samimi. İrlandalı olan yazar, Dublin’de yaşıyor. 2017'de yayımlanan ilk romanı Arkadaşlarla Sohbetler, oldukça ses getirmiş ve Sally Rooney deyince akıllara ilk gelen tanımı da Guardian tarafından literatüre armağan etmişti: “Snapchat neslinin Salinger'i.” 2018'de Normal İnsanlar ve 2021'de Güzel Dünya, Neredesin? romanlarını da yayınlayan Rooney'nin kalemi oldukça üretken. Normal İnsanlar kitabının başrollerinde yeni nesil oyuncular Paul Mescal ve Daisy Edgar Jones ile mini dizi olarak uyarlanmasıyla bilinirliğini oldukça arttıran Rooney, Time dergisi tarafından 2022'de dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösterildi. Rooney'nin kendisini bir feminist ve bir Marksist olarak tanımladığını da ekleyelim.
Brenda Lozano
“Anladım ki bir kadını iyi tanımak kendinle tanışmaktı.” Bu etkileyici cümlenin yazarı Brenda Lozano, 1981 Meksika doğumlu ve Meksiko’da yaşıyor. Hay Festival ve British Council tarafından Meksika’nın kırk yaşın altındaki en önemli yazarlarından seçilmesinin ardından Bogotá39’un Latin Amerika’nın kırk yaşın altındaki en iyi kurgu yazarları listesinde yer aldı. Brenda'yı iki eseriyle anımsayacaksınız: 2014 yılında yayımladığı İdeal Defter ve 2019 yılında yayımladığı Cadılar. Lozano'nun dili her ne kadar şiirsel ve nahif bir dil olsa da gerçeklerden asla kopuk değil. Tıpkı Cadılar kitabından yaptığım ilk cümledeki alıntı gibi. Ülkesinde muhalif bir duruş sergileyen ve bunun için eleştirilere maruz kalan Lozano'yu yine Cadılar kitabından şu cümlesiyle anımsamayı ve ara sıra içimden tekrarlamayı seviyorum: “Bütün kadınlar içimizde biraz cadılıkla doğarız, bu savunma içindir.” Siz de tekrarlayın, iyi gelecek.
Ottessa Moshfegh
Joyce Carol Oates'un “kentli bir kara komedi” olarak nitelendirdiği 2018 tarihli Dinlenme ve Rahatlama Yılım kitabının yazarı Ottessa Moshfegh, Hırvat bir anne ile İran doğumlu Yahudi bir babanın 1981, Boston doğumlu kızı. Köklerindeki bu zengin çeşitliliğinin Ottessa'nın edebiyat lisans eğitimini tamamladıktan sonra Çin'e taşınıp İngilizce eğitimi vermesinde ve bir punk barda çalışmasında ne kadar etkisi olabileceğini düşünmek hoşunuza gidebilir. Daha sonra yirmili yaşlarında New York'a gelip yaratıcı yazarlık alanında yüksek lisans yapmasının ardından üst üste ödüllü kitaplar yazması da... İlk romanı Eileen (2015) kitabıyla Hemingway Vakfı/Pen Ödülü'nü kazanan, 2016 Booker Ödülü kısa listesinde yer alan Moshfegh'i Türkçe okuyabileceğiniz henüz sadece iki kitabı bulunuyor: Dinlenme ve Rahatlama Yılım (2018) ile Ölümü Ellerinde Tutarken (2020).
Lucy Caldwell
Tamamen bu listenin kendiliğindenliğinin tesadüfi bir sonucu olarak Lucy Caldwell de 1981 doğumlu. İrlandalı yazarın Türkçe'deki tek kitabı ise 2021 tarihli Yakınlıklar. Kadın kahramanların başrolde olduğu bu öyküler, farklı yaşlardaki kadınların deneyimlerini merkezine alıyor. Aile, kadınlık, doğum kontrol hakkı ve kürtaj... Faber Akademisi’nde öykü yazarlığı dersi vermeye devam eden yazarın daha çok eserinin Türkçe'ye çevrilmesini diliyorum.
Zadie Smith
Jamaikalı bir anneyle İngiliz bir babanın kızı olarak 1975’te, Londra’da doğan Zadie Smith, Londra'da ikamet eden çeşitli çok kültürlü ailelerin hayatlarına odaklandığı romanı İnci Gibi Dişler ile dikkatleri üzerine çekiyor. 2000 yılında yayımladığı bu ilk romanıyla çok satanlar listelerine giren ve birçok ödüle layık görülen Smith, bazı röportajlarında bu ilk romanının başarısından sonra bir süre yazamama krizine girdiğini itiraf ediyor. Yine de bu kriz neyse ki kalıcı bir etki bırakmıyor Smith üzerinde ve bugün onu pek çok eseriyle okuyabiliyoruz. Bu arada İnci Gibi Dişler’in Time dergisi tarafından en iyi 100 İngiliz romanından biri olarak adlandırıldığını da ekleyelim. New York'ta yaşayan üretken yazar, 2010 yılından beri New York Üniversitesi'nde "yaratıcı yazarlık" dersleri veriyor, İngiliz Vogue, The New Yorker ve The New York Review of Books gibi yayınlara çeşitli kurgu dışı yazılarıyla katkıda bulunuyor. Smith'in Jamaika'lı kökenlerine atıfta bulunan renkli ve cool bir tarzı var. Eğer denk gelirseniz Vogue Amerika'nın Eylül 2023 sayısında yer alan çekimine ve röportajına mutlaka göz atın.