Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Normalleşme sürecinde beslenme alışkanlıklarınızı ve tartıdaki rakamları da normalleştirmek istiyorsanız işte size 5 öneri.
Koronavirüs süreci ve evde geçirdiğimiz vaktin artması birçoğumuzu az ya da çok etkiledi. Bu süreçte belki siz de birçok kişi gibi yediklerinizi dengeleyemediniz, egzersiz için bahanaler buldunuz, geniş pijamaların arkasına saklanarak tartıda artışa geçen birkaç kiloyu görmezden geldiniz. Hatta zamanınızın bir çoğunu mutfakta geçirerek tarifler ürettiniz. Evet haklısınız, olağanüstü bir süreç yaşadık. Peki artık sizce de koltukla vedalaşma, pijamaları çıkarma, abur cuburla aranıza sosyal mesafe koyup spor ayakkabılarınla barışma vakti gelmedi mi?
Normalleşme sürecinde beslenme alışkanlıklarınızı ve tartıdaki rakamları da normalleştirmek istiyorsanız işte size 5 öneri;
Eğer kahvaltı yapmamak için her gün birbirinden farklı mazeretlere sığınıyorsanız, artık mazeretleri hayatınızdan çıkarın. Güne kahvaltıyla başlamak kilo vermenize ve ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olacak. Araştırmalar güne kahvaltıyla başlayanların daha formda olduğunu söylüyor. Kahvaltıyı atlayanların BKİ(beden kitle indeksi), kahvaltı edenlerden daha yüksek. Başka çalışma da kahvaltıyı atlayanların gün içinde daha fazla yemek yediklerini ve gece yemek yeme alışkanlığı çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Araştırmalar günde 7 saatten az uyuyanların beden kitle indekslerinin 7 saatten fazla uyuyanlara göre daha yüksek olduğunu söylüyor. Ayrıca geç saatte uyumak daha kalitesiz beslenmeye ve obeziteye yol açabiliyor. Yapılan diğer araştırmalar da bunu destekliyor. Bir araştırmada geç saatte uyumanın ve kronik uykusuzluğun gece besin tüketimini artırarak kilo alımını tetikleyebileceğini söylüyor. Kısacası her gün 6-8 saat uyumaya özen gösterin.
Her yaz en çok konuşulan konulardan biri de sıvı kaloriler oluyor. Çünkü sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen bir çok içecek tartıdaki fazla kiloların sebebi olabiliyor. Sıvı kaloriler mideyi yemeklere göre daha kısa sürede terk ediyor ve kısa süre sonra tekrar yeme isteği oluşturuyor. Bazen çok masum çay ve kahvenin kalorisi bile krema ve şeker eklenince birden 500 kaloriye kadar çıkabiliyor. Eğer kilo vermek istiyorsanız geriye dönüp gün içinde içtiklerinizi gözden geçirmenizi öneririm. Tabii bu arada gün içinde en az 2-2,5 litre su içmeyi de ihmal etmeyin, çünkü açlık ve susuzluk kavramları birbirine karışabiliyor ve sadece susamışken bile kendinizi bir şeyler yerken bulabiliyorsunuz.
Kilo kaybı süreci diyet ve egzersiz birlikteliği olduğunda çok daha hızlı ve motive edici oluyor. Evet, sokağa çıkma yasakları ve karantina süreci derken egzersizle aranıza biraz mesafe girmiş olabilir. Fakat artık bahaneleri unutup, spor ayakkabıları giymenin tam zamanı. İsterseniz koronavirüs sürecini avantaja çevirip evde spor yapmaya alışan bir çok kişi gibi yine evde uygun alternatifler yaratabilirsiniz. İsterseniz de sosyal mesafenize ve kurallara dikkat ederek açık hava sporunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Kilo verme programlarında başarılı olmak istiyorsanız, sevdiğiniz bütün besinleri kendinize yasaklamak yerine porsiyon kontrolü sağlamalısınız. Yemekler için küçük tabak, salata için büyük tabak ilkesiyle başlayabilirsiniz. Ana yemekler için her zaman yediğiniz miktarları % 25 oranında azaltmak bile kilo kaybı sürecinize destek olacaktır emin olun. Pilav, makarna, patates püresi gibi yardımcı yemekler ve ekmek konusunda da porsiyon kontrolünün yanı sıra bir tercih yapmanız gerekiyor. Bu besinlerden birinden her öğünde birini seçmeye özen gösterin çünkü hepsi karbonhidrat grubunda yer alıyor. Daha sağlıklı bir öğün oluşturabilmek için tabağınızı gözünüzle dört eşit parçaya bölün, iki parçasını salata ve sebze ile bir parçasını et/tavuk/balık ile kalan parçasını ise tahıl grubuyla dengeleyin. Kızartılmış tüm yiyeceklerden ekstra yağ almamak adına uzak durun.