Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
‘Climatarian diet’ terimini daha önce duymadıysanız bu terime alışsanız iyi olur. Bu trend aslında tüketicilerin besinleri iklim krizine etkilerini değerlendirerek seçmesi anlamına geliyor.
Fotoğraf: © Venetia Scott
Sevgililer günü, daha doğru bir tabirle ‘Sevgi günü’ gelip geçmişken bu yıl kendinizi sevmenin dışında gezegeni de sevmeye ne dersiniz? Sevmek, sevilmek çok güzel şey.
Covid-19 tüm Dünya genelinde birçok yaşam tarzı değişikliklerine sebep oldu. Bu süreç şüphesiz ki birçok kişinin yeme alışkanlıklarını da değiştirdi. Bunu bir fırsat olarak kabul edip bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın tam zamanı. Vegan çikolatalar, bitkisel sütler popüler seçenekler arasında olacak ve sıkça duymaya devam edeceğiz. Bunun dışında ilginizi çekecek bir bilgi vermek istiyorum. Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Kurumu’nun un kurdunun gıda sanayisinde kullanımı için olumlu görüş bildirdiğini biliyor musunuz? Bitki bazlı seçimler, böcek proteini ve laboratuvar etleri ile beklediğimizden daha çabuk tanışmamız olası. Bu tarz seçenekler çevreye daha az zarar vermeleri ve yüksek besin değerleri nedeniyle sürdürülebilir bir protein kaynağı olarak görülüyor.
ET TÜKETİMİNİN AZALMASI HEDEFLENİYOR
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından desteklenen yeni bir raporda, doğaya ve iklim krizine verilen zararın azaltılması için dünya genelinde et tüketiminin azaltılmasını gerektiğini vurguluyor. Geçtiğimiz ay yayınlanan raporda, dünyada doğaya en çok zarar veren unsurlardan birinin et tüketimi olduğu belirtiliyor. Hep söylüyorum seçimlerimizin hem bize hem gezegene iyi gelmesi gerekiyor. Hayvancılık üretiminden kaynaklanan emisyonların insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının % 14,5'ini temsil ettiğini unutmayın. Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek küçük adımlarla gezegene olumlu etki yaratabiliriz. Pandemi devam ederken biz insanlar ve hayvanların refahının birbirine bağlı olduğunu düşünmek gerek. Dünyanın dört bir yanından yapılan araştırmalar da bu bulguları destekliyor.
Science of the Total Environment dergisinde bu ay yayınlanan yeni bir çalışma, COVID-19 virüsü olan SARS-CoV-2'nin ortaya çıkmasında iklim değişikliğinin doğrudan rol oynayabileceği bir mekanizmadan bahsediyor.İklim değişikliğinin canlıların yaşam alanlarını değiştirmelerine yol açtığı ve bazı canlı türlerinin de virüsleri kendileri ile birlikte göç ettikleri bölgelere taşıdıkları ifade ediliyor.
HEM GEZEGEN HEM DE KENDİNİZ İÇİN
1.Bitkisel besinlerden zengin bir beslenme planı benimseyin. Baklagillerin ve yağlı tohumların hayvansal kaynaklara göre daha düşük sera gazı emisyonuna sahip olduğunu unutmayın.
2.Gıda israfını azaltmak, karbon ayak izinizi azaltmanın en kolay yollarından biri. Yemeklerinizi önceden planlamak, arta kalanları değerlendirmek ve yalnızca ihtiyacınız olanı satın almak, gezegen sağlığı için de olumu bir etki yaratır.
3.Plastiği hayatından çıkarın. Günümüzde yaklaşık 8-10 milyon ton plastik doğayı kirletiyor. Markete gittiğinizde plastik poşet ve ambalajdan vazgeçin. Markete kendi çantanızla gidin. Yiyeceklerinizi cam kaplarda saklayın.