Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Journal of Hypertension'da yayınlanan bir çalışmada 45 ile 85 yaşları arasındaki, yalnız yaşayan, ayda üç defadan az sosyal faaliyette bulunan veya küçük bir sosyal ağa sahip olan kadınların daha yüksek hipertansiyon oranına sahip olduğu görülmüş.
Fotoğraf: Theo Wenner, Vogue ABD, Nisan 2016
Pandemi sürecinin hayatınızın birçok alanında değişikliğe sebep oldu. Öyle ki gittiğiniz cafelerden, buluştuğunuz arkadaşlarınıza, yapacağınız seyahatlere kadar tüm yaşam tarzı alışkanlıklarınızda söz sahibi olmaya devam ediyor. Bu dönemde birçoğumuz kendimizi toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırdık. Çünkü Covid-19’dan korunmak için fiziksel mesafe, sosyal izolasyon kavramlarına dikkat etmek şart.
Sosyal izolasyon hem zihinsel hem de fiziksel sağlığın üzerinde olumsuz bir etki yaratabiliyor. Peki bu durumdan kadınların daha fazla etkilendiğini biliyor muydunuz? British Columbia Üniversitesi'nde yapılan çalışmada araştırmacılar, sosyal izolasyonun kadın ve erkeklerin sağlığını farklı şekillerde etkilediğini belirtiyor ve kadınların daha yüksek tansiyon riski olduğunun altını çiziyor.
Geçtiğimiz ay Journal of Hypertension'da yayınlanan, 45 ile 85 yaşları arasındaki 28.238 yetişkinin incelendiği çalışmada, yalnız yaşayan, ayda üç defadan az sosyal faaliyette bulunan veya küçük bir sosyal ağa sahip olan kadınların daha yüksek hipertansiyon oranına sahip olduğu görülmüş. Sistolik kan basıncı yalnız yaşayan ve hareketsiz kadınlar arasında en yüksek düzeyde bulunmuş.
Araştırmacılar, orta yaşlı kadınların, erkeklere göre hipertansiyon riskinin çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Sosyal izolasyonun erkekleri ve kadınları hangi mekanizma ile farklı şekilde etkilediği tam olarak bilinmese de bu durumun önüne geçmek için egzersiz, dengeli ve sağlıklı beslenme ve stres düzeyini en aza indirmek şart.
5 Maddede Daha Dengeli Kan Basıncı
- Dengeli bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite ile vücut ağırlığınızın ideal aralıklarda olması kan basıncında iyileşme sağlanmasına yardımcıdır.
- Sodyum alımınızı 1,5 - 2,5 g arasında (günde 4-6 gram tuz) tutmaya çalışın. Yemeklere tuz ilave etmekten kaçının, gerekirse tuzsuz ekmek kullanabilirsiniz.
- Jambon, salam gibi işlenmiş şarküteri ürünlerini, salamura yiyecekleri (turşu, sebzeler, zeytin gibi), ve sosları (ketçap, hardal vb.) kısıtlayın.
- Yeşil yapraklı sebzeler mutlaka beslenme programınızda yer verin.
- Haftada en az iki kez balık tüketmeye özen gösterin. Omega-3 yağ asidinin kan basıncı denetiminde önemli görev aldığını unutmayın.
Pandemide kilo alanlardansanız…
Bu dönemde çoğu kişiden pandemi sürecinde çok kilo aldım, ne yapmalıyım gibi sorular alıyorum. Obezite veya fazla kilolu olma durumu, koronavirüs gibi bulaşıcı bir hastalık değil fakat en az koronavirüs kadar tehlike oluşturduğunu unutmayın. Her gün bol su içmeyi ihmal etmeyin ve egzersizi rutininize eklemeye özen gösterin. Eğer evden çalışıyorsanız, masanızı mutfağa yakın bir yere kurmaktan kaçının. Görüş alanınızda sürekli buzdolabı olduğunda kendinizi buzdolabının kapağını açarken bulabilirsiniz.