Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Yaz aylarına geri sayım başlamışken, güneş ne olursa olsun hepimizi umutlandırıyor. Enerjinizi artırmak, bağışıklık sisteminizi korumak ve çok ihtiyaç duyulan bazı besinleri vücudunuza almak için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçiriyoruz.
Courtesy of Anni Kravi / @anniskk
Hâlâ devam eden bir sürü problemimiz olsa da parlayan güneş ve iyiden iyiye hissetmeye başladığımız yaz sıcakları her şeye rağmen bizi umutlandırıyor ve hayaller kurduruyor. Zorlu bir kışın ardından yalnızca ısınan havaları, renkli elbiselerimizi ve deniz kokusunu değil, yazın daha uzun ve tembel günlerini de dört gözle bekliyoruz. Tabii mutfağımızı şenlendiren rengârenk sebze ve meyveleri de.
Çilek, erik, kiraz, kavun, domates gibi rengârenk meyve ve sebzelere erişim çok daha kolay olduğu için doğanın sunduğu bolluğun tadını çıkarabildiğimiz yaz aylarına geri sayım başladı. Artık her yiyeceği, her mevsimde bulmak sandığımızdan kolay olsa da yiyecekleri mevsiminde tüketmenin kendine has bir çekiciliği var ve daha sağlıklı olduğunu da biliyoruz. Mevsimlik yiyecekler, gökkuşağı renginde meyve ve sebzelerin tadını çıkarmanızın yanı sıra vücudumuza gerekli vitaminleri, mineralleri, enzimleri, antioksidanları ve fitokimyasalları sağlamanıza da yardımcı oluyor.
Bernhard Winkelmann
Enerjimizi artırmak, bağışıklık sistemimizi korumak, çok ihtiyaç duyulan bazı besinleri vücudumuza almak veya sadece yaz tarifi rutinimizi değiştirmek için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirelim istedik. Rengârenk salatalar, yoğurtlu meyveli parfeler için en doğru mevsime geri sayıma başladık bile.
Aslında birçoğunu bilsek de kimi zaman uygulamayı ihmal ettiğimiz uygulaması basit birkaç öneriye bakalım:
Su içmeyi ihmal etmeyin
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ‘su içmeyi ihmal etmeyin’ uyarılarıyla karşılaşmalarımız da sıklaşacak. Su içmenin sayısız faydaları olduğunu hepimiz biliyoruz ancak yaz aylarında su tüketiminin önemi de artıyor. Sıcak havalarda vücudumuzdan sıvı ve tuz kaybı olabilir; bu da dehidrasyona, kramplara, düşük kan basıncına ve yorgunluğa neden olabiliyor. Bu nedenle bol su içmek kritik bir önem taşıyor. Su, vücudunuzun sıcaklığını normal tutmasına ve idrara çıkma, terleme ve daha iyi bağırsak hareketleri yoluyla atıklardan kurtulmasına yardımcı oluyor. Yeterli su tüketiminin yanı sıra karpuz, portakal, limon ve çilek gibi su ve mineraller açısından zengin meyveler de su tüketmenin yanı sıra beslenme alışkanlığınıza ekleyebileceğiniz bazı alternatifler. Güne suyla başlamanın önemini de tekrar hatırlatalım.
Şimdi salata zamanı
Her mevsim öğünlerin vazgeçilmezi olan salatalar yaz aylarında da favorilerimiz arasında yerini koruyor. Mevsim yeşilliklerinden oluşan klasik salatalarla kendinizi sınırlamanıza gerek yok. Yoğurtlu, tahıllı, proteinli salatalara şans verebilirsiniz. Çeşitli tatlar ve sağlıklı besinler elde etmek için her renk kategorisinden kavrulmuş veya çiğ sebzeleri de deneyebilirsiniz. Ayrıca proteinli salataların yemekten sonra sizi daha uzun süre tok tuttuğunu da göreceksiniz. Son olarak salataların olmazsa olmazı kabul edilen soslara gelelim. Hangi salata sosunu seçerseniz seçin, dikkatlice ölçtüğünüzden emin olmanız gerekiyor. Sağlıklı malzemelerle dolu bir salata kâseniz olsa bile, çok fazla sos eklemek, hızla kilo vermeyi ve kilo kontörlünü engelleyebilecek yağ ve kalori açısından yoğun bir öğüne dönüştürebilir.
Rengârenk kaselerin neşesi
Son yıllarda rengârenk kâseler mutfağımızı sarmış durumda. Doyurucu bir öğün ya da hafif bir kahvaltıya kadar pek çok çeşitte hazırlanabilen kaselerle mevsim meyvelerini kullanarak hem doyurucu hem de sağlıklı yaz öğünleri hazırlayabilirsiniz. Tabii kullanılacak protein, doğal tatlılar ve tahılların oranlarını kontrollü tutmakta fayda var. Basit bir kasede protein, nişasta, sebze ve soslar bulunur. Tercihinize göre glütensiz, vegan, keto ya da paleo tarzında herhangi bir yeme stiline göre kâselerinizi hazırlayabilirsiniz.
Şipşak sandviçler
Özellikle yaz aylarında kapanan iştahla beraber yemek yapmaktan kaçınma halleri de boy gösterebiliyor. Dondurulmuş hazır gıdalarla kolaya kaçmak yerine birkaç dakikada mevsim sebzelerinin başrolde olduğu sağlıklı sandviçler hazırlayabilirsiniz. Böylece hem lezzetten ödün vermemiş hem de hafif bir öğün geçirebilirsiniz. İster şekersiz fıstık ezmeli ve muzlu, ister mozerella ve ızgara patlıcanlı, gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış!
Fotoğraf: Alex Lau
Bilinçli smoothie’ler
Bu listede elbette smoothie’lere de yer vermemiz gerekiyor. Son yılların vazgeçilmez trendi smoothieler bir öğünde güçlü bir besin dozu tüketmenin en ‘eğlenceli’ yollarından biri. Yemek seçenler, az zamanı olan veya yemek pişirmeyi tercih etmeyenler için harika olan smoothie'ler, gün içinde daha fazla sebze ve meyve eklemenin hızlı ve lezzetli bir yolunu sunuyor. Evde kendi smoothie'nizi yapmak, karışımda tam olarak ne olduğunu kontrol etmenize yardımcı olabilir. Smoothie’ler lezzetli ve inanılmaz derecede besleyici olabilir, ancak bunun için blendere ne attığınızın farkında olmalısınız. Yaz mevsiminin renkli meyvelerini değerlendirmek için harika zamanlardayız.