LIVING
LIVING

25 Mart 2021

Gıda İsrafının Önüne Geçmenin Yeni Yolu

YAZI: DİLRUBA KARAKÖSE

Çağımızın en büyük problemlerinden biri de gıda israfı. Doğal kaynaklar açısından yaşanılan sıkıntılara bir de bu eklenirken, gıda israfının en büyüğü ise evlerimizde gerçekleşiyor. 2021 BM Gıda İsrafı Raporu’na göre Türkiye'de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Tam da bu sebeple yiyecekleri farklı şekillerde değerlendirerek ziyan olmalarını önlemek ciddi önem taşıyor.

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör

IKEA Canada (@ikeacanada)'in paylaştığı bir gönderi

IKEA Kanada ise gıda israfına karşı örnek alınabilecek bir kitaba imza atıyor. Evde daha sürdürülebilir bir yaşamı desteklemek adına mutfak artıklarının kullanıldığı, Adrian Forte, Craig Wong ve Trevor Bird gibi 10 başarılı şefin benzersiz tariflerini bir araya getiriyor. IKEA ScrapsBook isimli kitap, Kanada’da yaşayanlara evlerindeki yiyecek atıklarını azaltmaları için ilham vermeyi ve onlara genellikle çöpe giden yiyecek artıklarıyla nasıl yemek pişireceklerini öğretmeyi hedefliyor. Her şef, IKEA.ca/Scrapcooking adresinden çevrimiçi olarak indirilebilen ve ayrıca Apple Books ve Google Play Books'ta da bulunan yemek kitabına beş tarifle katkıda bulunuyor. Ülke çapındaki mutfaklarında gıda israfını şimdiden yüzde 31 oranında azaltan Ikea, bu yılın sonuna kadar gıda israfını yüzde 50 azaltma yolunda ilerliyor.

 

 

ETİKETLER: IKEA , GIDA İSRAFI , SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM , IKEA SCRAPSBOOK