Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Birçok Hollywood yıldızıyla çalışan dünyaca ünlü şefler Kristianne Uy, Meredith Hayden ve Chairty Morgan'ın mutfak sırlarını Vogue ile paylaşıyor.
“Mutfak her şeyi görür ve hisseder,” diyor Khristianne Uy. Kendisi özel bir şef olması sebebiyle bir ailenin yemek masasındaki neşesine ve dertlerine ilk elden tanıklık ediyor. Kardashian ailesi için çalışmaya başlamadan yıllar önce, mesleğe âşık olmasının sebebini bu şekilde açıklıyor. “‘Vay be! Ne yaptığımı bilmiyorum ama çocukların masaya daha sık oturmasına sevindim,’ diye hissetmiştim,” diyor ilk müşterilerinden birini hatırlarken. “Eski eşinin adamla daha iyi bir ilişki kurmasına sevindim.”
Benzer şekilde, Hamptons’da yaşayan Joseph Altuzarra ve eşinin özel şefi olarak hayatını TikTok’ta gözler önüne sererek viral statüsüne ulaşan 26 yaşındaki Meredith Hayden da “ailenin büyümesini izlemeyi, bu çekirdek hatıraları onlar için ve onlarla yaratmayı” son derece tatminkâr buluyor. “Doğum günü yemekleri pişirmek, yeni kızlarını karşılamalarını izlemek… Yemeği hazırlayıp onlarla birlikte oturarak yemek.”
Miley Cyrus ve Liam Hemsworth’ün düğünlerinde servis yapan ve bitki malzemeleri kullanan şef Charity Morgan içinse amaç insanlara konfor veren favori yemekleri vegan biçimde sunmak. “Çoğu insan büyükannesinin ya da annesinin pişirdiği yemekleri ister. Benim işim olduğunuz kişiyi ve sevdiğiniz şeyleri değiştirmek değil.”
Bu üç şef, iş hayatında öğrendiği dersleri Vogue’a anlattı.
Khristianne Uy, namıdiğer Chef K
Khristianne Uy, Kardashian ailesinin özel şefliğini yaptığı beş yıl boyunca (ve ardından Bieber’lar ve Diddy için çalıştığı daha uzun dönemlerde) insanların mutfağı Filipinli, dövmeli ve lezbiyen bir kadının çekip çevirdiğini öğrenince sıklıkla şaşırdığını anlatıyor. Yine de kimliğinin, başarısının önemli bir parçası olduğuna inanıyor. “Özel şeflerin dünyasında kadınlar egemen konumda çünkü egoları çok daha az,” diyor. “Erkekler evin bir restoran olmadığını unutuyor. Misafirler size gelmiyor; evet demeniz lazım.”
Chef K, her müşterinin evinde farklı bir yaşam tarzı için yiyecek hazırlıyor. Jonas Brothers için sık sık barbekü - özellikle kaburga - yapıyormuş. James Cameron’ın ailesinin yemekleri kendi arazilerinde yetiştirilen organik ve sürdürülebilir mevsim malzemeleriyle hazırlanıyordu. Charlize Theron hiç yemek israf etmezken Kardashian klanının aile yemekleri biraz uğraş gerektiriyormuş zira Travis ve Kourtney vegan ve glutensiz beslenirken Khloé yalnızca beyaz et yiyor, Kendall baharatlı yemek sevmiyor, Scott Disick süt ürünleri tüketmiyor, Kim kalori alımına dikkat ediyor, vesaire… “Gerçekten karar verip her bir kategoriyi karşılayabilirim; bu sayede herkesin dört seçeneği olur,” diyor. “Ki bunu çok kez yaptım.”
Bir müşteri için yemek pişirmeye başlamadan önce, mutfağındaki malzemeleri inceleyerek damak zevkini araştırıyor. Fazlaca makarna mı? İtalyan mutfağı seviyor olmalılar. Peri-peri sosu mu? Baharat seviyorlar. Tatlı ne yapmalı? “Buzluğu açın [ve dondurmalarına bakın]. Buzlu dondurma görürsem mesela, sorbe yapabilirim.” Bu yöntemle ilerleyerek müşterilerinin tercihlerini “her zaman listesi” ve “asla listesi” olarak kayıt altına alıyor.
Los Angeles’ta salata baş tacı; Chef K’nin Çin usulü tavuklu salatası Kylie Jenner’ın favorisi. Didiklenmiş tavuk, avokado, kızılcık, traşlanmış havuç, turp, ayçiçek çekirdeği ve Chef K’nin imzası hâline gelen salata sosu. “Her şeyi küçücük doğruyorum,” diye anlatıyor. “Bu sayede her bir çatalda aynı tadı yakalamak mümkün oluyor.” Porsiyon konusunda miktar da önemli Hailey ve Justin Bieber özel günlerde daima Kobe bifteğinden küçük burgerlerini istiyorlar; Chef K bu yemeği, çoğu kadının insan içinde büyük ısırık almaktan kaçındığını fark edince yaratmış. “Hepsi küçük olursa daha çok yerler.”
Meredith Hayden
Şef Meredith Hayden, Hamptons’da yaşayan tasarımcı Joseph Altuzarra ve eşi Seth Weissman için yemek pişirdiğinde şahane taze malzemeleri elinin altında bulabiliyor. “Neredeyse her blokta bir manav standı var,” diyor ki bu, beslenmeye değer veren bir aile için oldukça elverişli. “Yemekten bahsederken sağlıklı kelimesini kullanmayı sevmiyorum çünkü farklı insanlar için farklı anlamlar taşıyabiliyor.” Bunun yerine “[yemek yaparken] sebzelere öncelik verin, bu sayede doğru yolda ilerleyebilirsiniz,” diye öneriyor. “Ete lüks olarak yaklaşın (çünkü öyle). Böylece daha düşünceli ve sürdürülebilir bir biçimde tüketebilirsiniz.”
Altuzarra ve Weissman, Fransa ve Asya mutfaklarını seviyor ve yemeklerinin “çok baharatlı veya çok ekşili olmasını isterken arada bol tereyağlı biftek gibi klasikleri” de tercih ediyorlar. En sevdikleri yemeklerden biri mi? Bon Appétit’ten Rick Martinez’in bir tarifi. “Ördek carnitas ve turp escabèche!” diyor Hayden. “Onlar için pişirdiğim çeşitli yemeklerin güzel bir sembolü. Aslında ağır pişmiş ördek ama carnitas’a benzer bir şekilde sunuluyor.”
Ağır ateşte kızarmış somonu ise bir diğer favori. “Bir somonun yan etini alıyorum; 10 ila 15 kişiye yetecek kadar. Yağlı kâğıt serdiğim bir tepsiye yayıp üzerine turunç, Frenk soğanı, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekliyorum. 30 ila 45 dakika 120 derecede fırında pişiriyorum. Büyük bir grup için yemek yapmanın en kolay yolu,” diyor gülerek. “Eskiden havalı tekniklerle pişirirdim ama kimse etkilenmiyordu çünkü insanlar ne tür bir efor gerektirdiğini bilmiyor. Genellikle hiç efor gerektirmeyen bir yemek de onları aynı derecede etkileyebiliyor.”
Charity Morgan
“Niyetim bitkisel malzemelerle yemek pişiren bir şef olmak değildi,” diyor Charity Morgan. “Eşim [Tennessee Titans’ın eski ikinci hat savunma oyuncusu Derrick Morgan] Amerikan futbolu oynuyordu ve daha iyi performans sergilemesini sağlayacak bir rejim istiyordu. Bitki temelli beslenmeye bakıp çok sevdi.”
Eşi için öğle yemeği hazırlamaya başladığında “diğer sporcular da fark edip ‘Çok güzel görünüyor. Eşin bana da yapar mı?’ diye sormaya başladı.” Bu da Morgan’ın NFL oyuncularının özel şefliğini yaptığı uzun ve başarılı bir kariyerin kapılarını araladı. Aralarında Venus Williams ve Miley Cyrus’ın da bulunduğu ünlülerin tercih ettiği bir şef hâline geldi.
Miley Cyrus’ın düğünü için bir “soul food” menüsü hazırladı: kızarmış tavuk, trüflü ve peynirli fırında makarna, mısır ekmeği ve yeşil fasulye gibi yemeklerin bitkisel versiyonlarının yanı sıra Miley’nin favorisi olan “tavuk” ve Çin mantısından hazırladı. “Kimse vegan olduğunu anlamamıştı,” diye anımsıyor. “Tüm yiyeceklerin bitkisel olduğunu duyurunca Miley’nin büyükannesi inanamadı. ‘Yok artık!’ dedi.”
Veganlıkla flörtleşenler için tavsiyesi mi? “İlk tavsiyem yavaş ilerlemeleri,” diye açıklıyor Morgan. “Bir günde bitkisel beslenmeye geçebileceğini sanan birçok insan var ama hayatınız boyunca belirli bir biçimde beslendikten sonra rejiminizi tek gecede değiştirmek zor olacaktır.” Bunun yerine önerisine kulak verin zira “günde tek bir öğünle başlamak bile büyük bir fark yaratabilir.” Öğle yemeği ve kahvaltı genelde en kolay öğünler. “Birçok kişi kahvaltıda protein ve besleyici anlamında zengin, doyurucu smoothie içebilir, avokadolu tost ya da vegan krem peynirli bagel yiyebilir.”