Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Tatlı sevenlere, tatlıdan vazgeçemeyenlere bugün iyi haberlerim var. Tatlı yerken hem protein hem de kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilir ve içinizi rahat tutabilirsiniz.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Tatlı sevenlere, tatlıdan vazgeçemeyenlere bugün iyi haberlerim var. Tatlı yerken hem protein hem de kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilir ve içinizi rahat tutabilirsiniz.
“Protein” kelimesini duyduğunuzda aklınıza ilk olarak et, tavuk ya da balık geldiğini tahmin edebiliyorum. Ama aslında proteinler canlıların en küçük yapı taşıdır. Kemikten saça, kandan beyine tüm dokularda bulunurlar; dokuların yenilenmesinde ve onarımında kullanılırlar. Çeşitli enzimler, hormonlar ve salgılar protein yapısındadır. Metabolik olayların düzenlenmesinden, bağışıklık sistemine kadar uzanan çeşitli görevleri olan proteinlerin eksikliğinde çabuk yorulma, durgunluk gibi belirtiler görülmeye başlar. Daha ileriki dönemlerde ise kansızlık, hastalıklara karşı direncin azalması, kan basıncının düşmesi, diş eti hastalıkları ve göz bozuklukları gibi belirtiler verebilir.
Kişinin günlük protein ihtiyacı, yetişkinlerde kilogramı başına 1 gram olarak kabul ediliyor. Bebeklerde ve çocuklarda büyüme hızı daha fazla olduğu ihtiyaçta artıyor. 2010 yılında yapılan Türkiye Nüfus Sağlık Araştırmasına göre ülkemizde proteinin çoğu bitkisel kaynaklı olup hayvansal protein tüketimi yetersizdir. Bu çerçevede gün içinde protein ihtiyacını destekleyecek besinlerin tüketimi önem taşıyor.
Kalsiyum; kemiklerin ve dişlerin yapımı, kasların kasılması, sinirlerin çalışması, normal kan basıncının sağlanması, kanın pıhtılaşması, hücrelerin bir arada tutulması için olan ve vücudumuzda en çok bulunan minerallerden biridir. Yetersizliğinde çocuklarda raşitizm, yetişkin kadınlarda osteomalasia ve yaşlılarda osteoporoz görülebilir. Yine Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması’na göre ülkemizde kalsiyum yetersizliği görülme oranı da %13-26. Özellikle süt ve ürünlerinin yetersiz düzeyde tüketilmesi kalsiyum ve riboflavin yetersizliğinin temel nedeni olarak gösteriliyor.
Sütlü tatlılarla, tatlı ihtiyacınızı karşılarken aynı zamanda hem protein hem de kalsiyum alımınızı da destekleyebilirsiniz. Yeni tanıştığım ve severek tükettiğim yüksek proteinli iyi tatlı quark da hem yetişkinler hem de çocuklar için ara öğün seçeneği olabilir. Günlük enerjinin yaklaşık %10-15’inin ara öğünlerden sağlanacağı düşünülürse bu proteinli tatlı uygun kalori ve protein içeriğiyle ara öğünler için uygun bir alternatif.
1 kutu sade quark protein ihtiyacını desteklemenin yanı sıra günlük kalsiyum ihtiyacının yetişkinler için %35-40, çocuklar içinse %45-50’sini karşılamaya yetiyor. 1 kutusu sütten gelen proteiniyle yetişkinlerin günlük protein ihtiyacının yaklaşık %20-25’ini karşılar. İçine ekleyebileceğiniz besinlerle faydasını daha da artırabilirsiniz. Benim favorim daha uzun süre tok tutması ve bağırsak sağlığını desteklemesi için yulaf, antioksidan kapasitesini artırması için nar ve kan şekeri dengesi sağlaması için tarçın.