Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, yeni yılda alınacak kararlar listenize birbirinden sağlıklı 5 madde ekliyor.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Bu yıl yeni yıl hedeflerinizde neler var ? Hayatınızda neyi daha çok istiyorsunuz veya hayatınızda neyi değiştirmek istiyorsunuz? Ben uzun zamandır, bireyi beslemenin öneminin yanında gezegeni beslemenin de önemini de konuşuyorum ve anlatmaya çalışıyorum. Bu yıl istiyorum ki yeni yıl hedeflerimizin içinde hep beraber gezegeni beslemek de olsun. İşte bu yüzden bu yıl hayatınızda değiştirebileceğiniz 5 alışkanlıktan bahsetmek istedim.
Yapılan bir araştırmaya göre, insanlar her hafta yaklaşık olarak 2 bin küçük plastik tüketiyor. Bu da ayda yaklaşık 21 gram, yıldaysa 250 gramdan fazla demek. Gözünüzde canlanması için söylüyorum; haftada yaklaşık bir kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik tüketiyoruz. Bunlar sadece sağlığımızı bozmakla kalmıyor, gezegenimizi yaşam alanımızı da tahrip ediyor. O yüzden tek kullanımlık plastikleri hayatınızdan çıkararak, plastik şişe yerine cam şişe ya da matara kullanarak veya alışverişe bez çanta ile çıkarak bunu başarmanız mümkün.
Yapılan çalışmalar, bitkisel gıdalardan yüksek, hayvansal gıdalardan düşük diyetlerle beslenmenin, kalp krizi, inme veya diğer kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili ölüm riskini azalttığını söylüyor. Üstelik bitkisel bazlı beslenme sadece bedeni değil gezegeni beslemeye de yardımcı oluyor. Bu sebeple hayvansal protein tüketiminin haftada 2 günü geçmemesine özen gösterin ve bitkisel proteini arttırın, beslenme düzeninizde tahıl, sebze ve meyvelere daha çok yer verdiğinizden emin olun.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre mecbur kalınması halinde temel ihtiyaçlar için günlük, kişi başı en az 25 litre suya ihtiyacımız olacak. Belki 25 litre su okuduğunuzda size çokmuş gibi gelebilir. Bu sizi yanıltmasın. 25 litre su dediğimizde; aklınıza duş almaya başladığınızda ilk 1 dakikada akan su, diş fırçalarken 2 dakikada musluktan akan su, temizlik sırasında ortalama 2 kova su veya 2 kere sifon çekmek gelsin. Bu noktada suyumuzun kıymetini bilip israf etmekten kaçınmamız bugünümüzü koruduğu kadar geleceğimizi de korumaya yardımcı olacak.
Gıdaların üzerinde yer alan etiket bilgileri detaylı okunmadığında ya da yanlış yorumlandığında israf edilen gıda miktarı oldukça artıyor. Bu konuda ülkemizde yapılan bir araştırma, son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki fark doğru bilinmediğinden kullanılabilir nitelikte gıdanın kaybının çok fazla olduğunu söylüyor. Dünya genelinde israf edilen gıdanın miktarı yıllık yaklaşık 1,3 milyar ton olduğu düşünülürse, gıda okur yazarlığınızı geliştirmek gıda israfını önlemede atacağınız en büyük adımlardan.
Bu yıl atıksız mutfağı daha çok önemser oldum. Çünkü çöpe gidecek 1 dilim elmanın bile kıymetinin olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Şekli buruşuk, çirkin veya biçimsiz olduğu için sebze ve meyveleri atmayın, değerlendirin. Bozulmaya yakın meyve ve sebzeleriniz varsa dondurun daha sonra onlardan smoothie veya birbirinden lezzetli tatlılar yapabilir, çorbalarınıza ekleyerek değerlendirebilirsiniz. Böylelikle hem israfı önlemiş olursunuz hem de ev ekonomisine destek olursunuz.