Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Hızlı yemek yemenin sizi daha çok acıktırdığını ve kiloya sebep olduğunu biliyor muydunuz? Daha bilinçli ve sağlıklı yemek için yavaş yemenin 10 yolunu keşfedin.
Fotoğraf: @romeestrijd
Önünüze konan yemeği kaç dakika içinde bitirdiğinizi hiç düşündünüz mü? Hızlı yemek yemenin, zamana karşı yarıştığımız bazı günlerde avantaj olduğunu düşünebilirsiniz ama birçok hastalıkla da bağlantısı olduğunu unutmayın. Yeme hızı bozulmuş glikoz toleransından metabolik sendroma kadar birçok hastalık ile ilişkili olabiliyor.
Eğer masada herkes yemeğini yemeye devam ederken siz çoktan yemiş bir halde onları izliyorsanız yeme hızınız hakkında düşünmeye başlayabilirsiniz.
Hızlı yemek yemek yiyen bireyler, yedikleri yemeğin tadını almakta zorlanırlar. Çünkü dil üzerindeki tat alma hücrelerinden yemek çok hızlı geçer ve bu da daha alınan zevki azaltır, doyma sinyallerinin ulaşmasını zorlaştırır ve yenilen yemek miktarını artırabilir.
Doygunluk sinyali gelme süresinin yaklaşık olarak 20 dakika sürdüğünü düşünülüyor. Eğer çok hızlı yemek yerseniz bu mekanizma henüz daha tam çalışamamışken, doyma sinyalleriniz beyninize ulaşmamışken yemeğin fazlasını yemiş olursunuz. Yani hızlı yemek yerken bedeninizin içsel kontrol dengesini bozabilirsiniz. Tokluk hissedilmeyeceği için daha fazla yeme isteği de kaçınılmaz olacaktır.
Eğer hızlı yemek yeme alışkanlığınız varsa bunu aniden değiştirmek kolay olmayacaktır. Bu yüzden sabırlı olun ve kendinize şans verin. İşte size 10 öneri;
Eğer ayakta veya bir yerlere yetişmeye çalışırken yemek yiyorsanız, hızlı yemek yeme olasılığınız çok yüksek. Bu yüzden kendinize bir masa bulun ve çevresel koşullarınızı uygun hale getirin. Kendinizi masada yemek yemek için motive edebilirsiniz, küçük bir mum bile çok işe yarayabilir.
Yemeği nasıl bir ortamda yediğiniz de yeme hızınızı etkileyebilir. Televizyon karşısında veya telefonla, bulmacayla uğraşırken yemek yemek, yemeğe odaklanmanızı zorlaştırır ve hızlı yemenize neden olabilir. Çok hareketli ve hızlı müzikler dinlemek de benzer etkilere yol açabilir. Yemeğinizi daha sakin bir ortamda ve ona odaklanarak yemeye çalışın.
Eğer yemeğinizi tek başınıza yiyorsanız, bu da hızlı yeme alışkanlığınızı tetikliyor olabilir. Evde veya iş yerinde beraber yemek yiyebileceğiniz kişiler varsa bu fırsatı değerlendirin. Böylece yemek yerken odağınız yemekten çıkmış olur ve sohbet ederek, yeme hızınızı yavaşlatabilirsiniz.
Yemek sırasında bir şeyler içmek yemeğe aslında kısa bir mola vermenize yardımcı olur. Elbette içecek seçimleriniz de burada çok büyük önem taşıyor. Yüksek kalorili içecekler yerine, su, maden suyu, ayran gibi düşük kalorili ve sağlıklı seçimlere yönelebilirsiniz.
Yiyecekten bir ısırık aldığınızda, çatalınızı masaya koyun, yemeği tamamen çiğneyin, yutun ve sonra başka bir ısırık için çatalı yeniden alın. Aynı şeyi kaşıkla da yapın ve eğer sandviç gibi elle yenecek bir yiyecek yiyorsanız lokmalarınız arasında sandviçi masaya koyun.
Yemek seçimleriniz de yeme hızınızı etkiliyor olabilir. Çiğneme süresi daha uzun ve lif oranı yüksek besinleri tercih edebilirsiniz. Dilimlenmiş veya çok küçük parçalara ayrılmış öğünler yerine tüm olanları tercih ederseniz, yemek sırasında kendiniz bölmek için uğraşır ve böylece yavaşlamış olursunuz.
Öğününüz sırasında bir ara verin. Kısa bir ara ile başlayın, belki 30 saniyelik olabilir. Zaman içinde bu süreyi bir, sonra iki ve sonra da üç dakikaya kadar uzatın. Bu ara size yediklerinizi hazmedene kadar zaman verir, böylece daha fazla yiyerek devam edip etmeyeceğinize dair bir karar verebilirsiniz. Bu ayrıca daha az yemenize de yardımcı olacaktır.
Orada sadece yemek için olmadığınızı hatırlayın ve yemek sırasında ailenizle, arkadaşlarınızla sohbet edin. Yemekten olduğu kadar sohbetten de keyif almaya çalışın ve sohbet aralarında çatalı bıçağı elinizden bırakın.
Uzun süre aç kaldığınızda yeme hızınızı kontrol etmek oldukça zorlaşabilir. Küçük ara öğünler yaparak ana öğüne kadar çok fazla acıkmamaya çalışın böylece hem yediklerinizi hem de yeme hızınızı daha kolay kontrol edebilirsiniz.
Eğer yeme hızınızı tek başına kontrol etmekte zorlanıyorsanız bir masa saatinden yardım alabilirsiniz. Telefon veya saat kronometresi de işe yarayabilir. Uygun bir yemek yeme süresi ortalama 20 dakikadır, saatlerinizi 20 dakikaya ayarlayın ve hedefiniz 20 dakikadan önce elinizdeki yemeği bitirmemek olsun. Dakikayı uzatabilmek için yukarıdaki önerilerden de yararlanabilirsiniz.