Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
İlk tüp bebek tedavisinin başarısızlık nedenleri nelerdir ve ikinci bir tüp bebek tedavisi denenmeli mi?
Doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerde başarı şansını arttıran bir yardımcı üreme tekniği olan tüp bebek tedavisi, hem kadın hem de erkek kaynaklı kısırlık sorunlarında, yüz güldürücü sonuçlar vaat etmektedir. Kadınlarda; tüplerdeki tıkanıklık, hormonal problemler ya da rahimdeki herhangi bir soruna bağlı olarak görülen kısırlık durumunda ya da erkeklerde; sperm kalitesi, sayısı gibi sorunlarda, tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olma şansı artıyor.
Tüp bebek tedavisinin temeli; üreme hücrelerinin alının bir laboratuvar ortamında döllenerek rahme transfer edilmesine dayalıdır. Bu da, doğal yolla gebelik elde edilmesi için gerekli olan doğal süreçteki aşamaların, bir uzman kontrolünde gerçekleşmesi demektir. Tüp bebek tedavisi sürecinde, gerekli koşullar doğru bir şekilde sağlandığında, başarı şansı da oldukça yüksektir. Yine de, diğer uygulamalarda olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde başarı şansının yüzde yüz olmadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, çiftlerin ilk tüp bebek tedavisi denemesinde başarısız olma ihtimali de vardır.
Tüm dünyada en çok tercih edilen yardımcı üreme teknolojisi olan tüp bebek tedavisini tercih eden çiftlerin sayısı giderek artıyor. Başarı oranlarının çok yüksek olması da giderek popülerleşmesini sağlıyor. Başarı oranları çok yüksek olsa da, tedavi sürecine giren çiftlerin bazılarında, özellikle de ilk deneme başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Bu durumda, tüp bebek tedavisinde, ilk tedavide başarı şansının yüzde elli olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, gebelik oluşsa bile, her beş çiftten biri düşük gibi durumlar ile karşılaşabiliyor. Uzmanlar, ilk denemenin ardından gerçekleşen ikinci denemede başarı oranlarının daha yüksek olduğunu belirtiyor.
Tüp bebek tedavisindeki başarısızlıkların en yaygın nedenleri, rahim zarına bağlı durumlardır. Rahim zarının yeterince kalınlaşmaması ya da rahim zarında yapısal bozukluklar olması durumunda, tedavi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Rahim zarına bağlı bir sorun olması durumunda, tüp bebek tedavisine yardımcı olarak PRP uygulamaları tercih edilebilir. Bu tip yardımcı tedavi yöntemleri de tüp bebek tedavisinde başarı şansını önemli ölçüde arttırmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde, belki de en kısa süren ancak önemli bir basamak olan embriyo transferi işlemi sırasında ortaya çıkabilecek yanlışlıklar, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle, embriyolar arasında en kaliteli olanların tercih edilmesi önemlidir.
Rahim zarının yeterince kalınlaşmaması, rahimdeki yapısal bozukluklar ya da embriyo transferinin başarısız olması gibi durumların dışında, ilk tüp bebek tedavisinin başarısız sonuçlanmasına neden olabilecek bazı diğer faktörler de vardır. Bu nedenle, ikinci tüp bebek denemesi yapılmadan önce, ilk tüp bebek tedavisinin neden başarısızlıkla sonuçlandığının bulunması, tedavide başarı şansının artması açısından oldukça önemlidir. İlk tüp bebek tedavisinin başarısız sonuçlanmasının en temel nedenleri arasında;
-Embriyonun genetik yapısına bağlı bozukluklar,
-Tedavide kullanılan ilaçların yanlış kullanımı,
-Embriyonun geliştirildiği ortamdan zarar görmesi de yer almaktadır.
-Rahimde genetik anormaliler,
-Rahimde mevcut polip ya da miyomların varlığı,
-Hastanın sağlık geçmişi, daha önce geçirilen cerrahi operasyonlar,
-Kürtaj geçmişi,
-Bağışıklık sistemi hastalıkları,
-Rahimde çikolata kisti,
-Tüplerde enfeksiyon olması gibi durumlar da tüp bebek tedavisinde başarısızlığın diğer nedenleridir.
Çiftler, tüp bebek tedavisini büyük bir umut olarak görülür. Ancak, düşünülenin aksine ilk tüp bebek tedavisi denemesinde başarı şansı düşük olabilir. Uzmanlar, başarı şansının %40 olarak belirlerken; eğer daha önceki tedavideki başarısızlığın altında yatan durum ile ilgili gerekli çözümler geliştirilirse, ikinci denemede başarı şansı da yükselmektedir. Bu nedenle, herhangi bir tedavi gerçekleştirmeden yapılacak ikinci tüp bebek tedavisi başarı getirmeyecektir.
Kaynak: Bülent TIRAŞ