Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
"Balık çerezi" olarak bilinen sushi, yemek rutinimizin önemli bir bölümünü kaplıyor kaplamasına ama, onu ne kadar yakından tanıyoruz?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Sushi genellikle pişmiş pirinç, çiğ veya pişmiş balık ve bir çok sebzeyle yapılır. Etrafını ise deniz yosunu oluşturur. Deniz yosununun protein içeriği yüksektir, magnezyum, kalsiyum, demir gibi bazı mineralleri ve A, C, E gibi antioksidanvitaminleri içerir. Fakat sushi için kullanılan deniz yosununun miktarının çok az olduğunu da unutmayalım.
Sushi besin içeriği bakımından zengin olan balıkları içerir ve sağlık faydalarının bir çoğu da bundan kaynaklanır. Balık hem protein içeriği hem de vitamin mineral içeriği yüksek bir besin. Balık tüketimi, kan basıncı, trigliserit ve kolesterol de dahil olmak üzere kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur. Haftada mutlaka en az 2 kez balık tüketimi bu anlamda önemli. Özellikle de somon, uskumru, sardunya ve ton balığı gibi yağlı balıklar omega-3yağ asidi açısından zengin seçeneklerdir.
Ortalama 6-8 parça sushi yaklaşık 350- 400 kalori gibi düşünebilirsiniz. Tabii içine giren besinlerin çeşidi ve pişirme şekli değiştikçe kalori de değişiyor. Eğer tempura gibi kızartma yöntemiyle hazırlanan bir sushi tercih edecekseniz 500 kalorinin üzerini gözden çıkarmalısınız. İşin içine giren soslar da yediklerinizin kalorisini yükseltiyor unutmayın.
Sushi rafine bir karbonhidrat olan pirinç içerir. Pirincin diğer tahıllara oranla lif içeriği düşüktür, kan şekerinin hızlı dalgalanmasını sebep olur ve hızlı acıkmanıza sebep olur. Eğer imkanınız varsa beyaz pirinç yerine esmer pirinç ya da kabuklu pirinç ile yapılmış sushileri tercih edebilirsiniz.
Eğer çiğ balıkla yapılan bir sushi tercih edecekseniz, güvendiğiniz yerlerden yemeye özen gösterin. Çiğ balık çeşitli bakteri ve parazitler sebebiyle enfeksiyona sebep olabilir. Sushi yüksek miktarda tuz içeriğine sahiptir. İlk olarak, hazırlamak için kullanılan pirinç, genellikle tuzla pişirilir. Ayrıca, füme balık ve turşu ve soya sosunun tuz içeriği de oldukça yüksek. Tuz içeriğini azaltmak ve ertesi güne ödemle uyanmamak için soya sosunu azaltabilir ve isterseniz sushilerinizi hafifçe suya batırabilirsiniz.
Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız veya öğününüzün protein içeriğini artırmak istiyorsanız sushinizin yanına sashimi ekleyebilirsiniz. Sashimi pirinç içermediği için daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
Lif içeriğini artırmak için sushinin yanına wakame salatası da ekleyebilirsiniz. Wakame bir tür Japon yosunu. Su içeriği oldukça yüksek, az miktarda protein, karbonhidrat ve lif de içeririr. Tempura, kızartma yöntemiyle yapıldığı ve yağ içeriği yüksek olduğu için uzak durmanızı tavsiye ederim.