Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Ekosisteme verilen zararı minimuma indirmeye mutfağınızdan başlamaya ne dersiniz?
@luciacuesta_
Plastik poşeti hayatımızdan çıkardık, plastik çatal bıçak da tamam. "Peki daha ne yapabiliriz ki?" dediğinizi tahmin ediyorum. Mikroplastikler karşımıza içme suyumuzda, soframızdaki tuzda ve tabağımızdaki balıklarda da çıkıyor. Ayda 21 gram yani yaklaşık her hafta 1 kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik tüketiyoruz. Üstelik mikroplastikler sadece çevreyi ve soluduğumuz havayı kirletmekle kalmıyor, besin zincirimizin içine girip sağlığımızı da tehdit ediyor.
Peki nereden geliyor bu plastikler? Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) , tek kullanımlık su ve soda şişelerinin, plastik atıkların en büyük sebeplerinden olduğunu söylüyor. Hatta 2016 yılında dünya genelinde 480 milyardan fazla plastik şişe satıldığı ifade ediliyor. Çözümü ise tamamen elimizde ve çok kolay; tek kullanımlık plastikleri azaltmak.
Plastik şişeler yerine tekrar kullanılabilir şişelerden satın almak çevreye verdiğimiz zararı minimuma indirmeye yardımcı olacak. Kahve alırken yanınızda mataranızı taşımak, markete giderken kendi poşetinizi götürmek bir başlangıç olabilir.
Plastik poşet kullanımı eminim ki bir çok kişi için oldukça azaldı. Hatırlarsanız geçen yıl yeni yılla beraber plastik poşetler ücretlendirilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıklamasına göre, plastik poşetlerin ücretli hale getirildiği 1 Ocak'tan itibaren kullanım oranları %77 düştü. Bu aslında sevindirici bir haber, çünkü 11 aylık süreçte yaklaşık 150 bin ton plastik tasarrufu sağlanmış. Yine bakanlığın verilerine göre aylık kişi başına düşen poşet kullanımı 35’ten 10’a kadar düşmüş. Daha çok çabaya ve fedakarlığa ihtiyacımız olan bu konuda bu sene farkındalığın çok daha fazla artacağını düşünüyorum.
Evde tahıllarınızı veya baklagillerinizi nerede saklıyorsunuz? Aslında her zaman söylediğim gibi gezegeni de geleceği de kurtarmanın yolu geleneklerden geliyor. Eminim hala yapanlar vardır ama hatırlarsanız eskiler tahıllarını bez torbalarda saklardı. Plastiksiz mutfağa geçişte siz de hem kullanılan plastiği azaltmak hem de daha doğru saklama tekniğiyle tahıllarınızı muhafaza etmek istiyorsanız, bez tahıl torbalarını deneyin. Bez torbalar hava aldığı için rutubet oluşmaz ve böylece küf oluşumu da önlenmiş olur.
2020’nin benim için hedeflerinden biri olan plastiksiz mutfak için en önemli adımlardan biri de bence bulaşık süngeri. Mikroplastik içeren bulaşık süngeri yerine bu sene doğal kabak lifi kullanmayı deneyin. Lifler, lif kabağının henüz olgunlaşmamış meyvelerinden elde ediliyor, tamamen doğal ve doğaya yüzde yüz karışabiliyor. Doğal yapısı gereği elinize ilk aldığınızda sert gelecektir fakat suyla temas ettiğinde hemen yumuşayacaktır.