Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Spor sonrası hissedilen şişkinliğin sebeplerini ve çözüm ipuçlarını anlattık.
Sıkılaşmak, forma girmek için yiyeceklerinize dikkat ediyorsunuz ve etkili bir antrenman programı yaptınız. Fakat o da ne? Tartıda işler istediğiniz gibi gitmiyor. Ekside değil, artıdasınız. Ama merak etmeyin, bu durum çok normal. Vücudunuz spor sonrası ödem tutuyor. Yani spor sonrası psikolojik bir hafiflik hissetseniz de vücudunuzu biraz daha şiş ve ağır hissetmeniz olası.
Peki vücut spor sebebiyle neden ödem tutar? Bunun birkaç açıklaması var; öncelikle egzersiz sırasında zorlanan kaslarda mikroskobik hasar meydana gelebilir. Bu hasarı onarmak için enflamatuar yanıt veren vücut, kaslarda sıvı birikimine ve ödem oluşumuna neden olabilir.
Kardiyovasküler sistem de bu şişliğin sebepleri arasında. Hızlanan kan akışı, kapiller damarlardan sıvının dokulara sızmasına sebep olabilir. Ayrıca egzersiz sonrası, vücudun dinlenme sürecine geçişinde kan damarları genişler ve bu durum yine sızıntıya, dolayısıyla ödeme yol açabilir.
Terlemeyle birlikte ortaya çıkan su ve elektrolit yetersizliğini su tutarak dengelemeye çalışan vücut da ödem oluştururken bir diğer tetikleyici de glikojen. Egzersiz yaptığınızda kaslar enerji ihtiyacını büyük ölçüde glikojenlerden sağlar. Bir çeşit karbonhidrat olan bu yapıtaşı, hızlıca enerjiye dönüşmesi sayesinde vücudun şarj kaynağı olur. Konunun suyla alakası ise glikojenin suda depolanması. Yani kaslarınız ne kadar glikojen stokluyorsa o kadar da su tutuyor demek bu.
Fotoğraf: @joja
Madem öyle, spor sonrası şişkinliğin önüne nasıl geçebilirsiniz? Öncelikle şişkinlik sürekli ve rahatsız edecek boyuttaysa bir sağlık profesyoneline danışmanızda fayda var. Durum hafifse atacağınız ilk adım vücudun su ve elektrolit dengesini sağlamak olmalı. Egzersiz sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su içmek ve elektrolit takviyeleri almak işe yarayabilir.
Vücudun dinlenmesine ve kendisini yenilemesine izin vermek de oldukça önemli. Aynı kas gruplarını art arda çalıştırmamak, düzenli ve doğru uyku da öncelikleriniz arasında olmalı. Masaj ve esneme uygulamaları da dolaşımı artırarak ödemin azalmasına yardımcı olurken omega 3, zerdeçal, kereviz gibi enflamasyonu azaltan yiyecekleri beslenme programızına eklemek de şişkinliğin azalmasına destek verebilir.