Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Hareketin hem anlık hem de uzun vadeli faydaları bulunuyor.
Hepimiz düzenli egzersizin sağlıklı bir yaşam için gerekli olduğunu biliyoruz. Ancak egzersizin yalnızca vücut için değil, beyin sağlığı için de faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Faydaları birikimlidir - her gün egzersiz yaptığımızda sonuçlar giderek daha iyi hale gelir.
Ancak bu faydalardan yararlanmak için yorucu spor salonu seanslarına ve fitness derslerine ihtiyacınız yok -gün içinde hareket etme fırsatı bulduğunuz her an sizin için değerli. Bazen tam bir egzersiz yapacak zamanımız ya da enerjimiz olmayabilir -ve bu sorun değil: bilim, herhangi bir hareketin hiç hareket etmemekten daha iyi olduğuna işaret ediyor. Bunun nedeni, egzersizin beynimizin genç ve keskin kalmasına yardımcı olan ruh halini yükselten kimyasallar salgılaması.
Bu günlük aktiviteler sadece birkaç dakika yapıldığında bile beyin için faydalıdır:
-Her gün 11 dakikalık tempolu yürüyüş kalp hastalığı, felç ve kanser riskini azaltabilir.
-Müzik ile sadece beş dakika dans etmek yaratıcılığı ve ruh halini artırmak için yeterli.
-20 dakikalık bahçe işleri, düşünme ve öğrenme yeteneklerimiz için gerekli olan belirli beyin proteinlerini uyarabilir.
-20 dakikalık ağırlık çalışması hafızanızı geliştirebilir.
Nörobilimci Dr. Tara Swart, hareketin hem anlık hem de uzun vadeli faydaları olduğunu doğruluyor.
Düzenli egzersiz:
-Bilişsel işlevi iyileştirmek için gerekli olan yeni beyin hücrelerinin doğuşu olan nörojenezi teşvik eder.
-Zihinsel sağlığı iyileştirir ve korur.
-Nöronlar arasındaki bağlantılar olan sinapsların sağlığını ve işlevini teşvik eder.
-Beyni yaşlanmadan ve nörodejeneratif hastalıklardan korur.
Bilim insanlarının kalbini ve aklını kazanan fiziksel aktivite aynı zamanda en basit olanıdır: yürüyüş. Aslında, günlük yürüyüşün beyin yapısını değiştirme gücüne sahip olduğu söylenir. Nörobilimci Nas Neuro, “Duygusal işleme, problem çözme ve hafıza için önemli olan beyin devreleri arasındaki bağlantıları güçlendirir” diye açıklıyor.
Ayrıca, haftada sadece üç kez yürümek, beynimizin sol ve sağ kısımlarını birbirine bağlayan dokuyu kalınlaştırır. Bu değişim daha iyi bir hafızaya yol açar. Dr. Swart’a göre, “Dikkat ve konsantrasyonunuz iyileşir, tepki süreleriniz de hızlanır.” Konsantrasyonunuz kısa düştüğünde, bir fincan kahve yerine kısa bir yürüyüş yapmayı tercih etmenin daha iyidir.
Her biçimiyle dans, bir anda birkaç beyin işlevini birleştiren nadir aktivitelerden biridir: “Vücut hareketi, karar verme, müzikal farkındalık ve duygusal durum” diye açıklıyor Neuro. “Vücut ve beyin için gerçek bir egzersiz; hızlı karar verme gerektirir ve beynin ve zihnin keskin ve genç kalmasına yardımcı olur.”
Düzenli olarak yapıldığında dans, hafıza üzerinde olumlu etkiler yapar ve bilişsel gerilemeyi, demansı azaltabilir. Ve iyi olmanıza ya da herhangi bir havalı harekete sahip olmanıza gerek yok. Sadece içgüdüsel olarak hareket edin ve kendinizi bırakın. “Dans herkes içindir” diyor Neuro. “Parkinson hastalığında hareketliliğe yardımcı olduğu, ruh hali bozuklukları için terapötik olduğu ve menopoz sonrası canlandırıcı olduğu bulunmuştur.”
Dans etmek de hemen her yerde kolayca yapılabilir -kendi oturma odanızın mahremiyetinde bile dans edebilirsiniz. “Müziği açın ve ruh halinizi hızla iyileştirmek için tek başınıza dans edin. Başkalarıyla dans etmek, beyin dalgalarımızın sevdiklerimizle senkronize olmasını sağlar” diye tavsiye ediyor Neuro.
Daha fazla egzersiz yapmak, büyük bir mesele olmak zorunda değil -aslında eğlenceli, kolay olmalı ve günlük hayatınıza sorunsuz bir şekilde uyum sağlamalıdır. Bu amaçla Neuro şunları öneriyor:
-Her gün yürüyüşe çıkın -hatta 20 dakikalık bir yürüyüş bile değerli
-Daha fazla fayda elde etmek için düzenli yürüyüşünüzün temposunu artırın
-Sevdiğiniz şarkılarla günlük bir dans molası verin
-Ekstra “mini” bir antrenman için alışveriş torbalarını taşıyın
-Mümkün olduğunda araba kullanmak yerine yürüyün ya da bisiklete binin
-Spor salonuna gidemediğiniz günlerde evde küçük bir egzersiz yapın. Günde birkaç kez 10 çömelme ya da 20 jumping jack yapmak bile fark yaratabilir
-Hareket etme zamanının geldiğini hatırlatmak için alarmlar kullanın.