Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Bazı sebzeleri tüketmemenin sebebi sevmemek mi yoksa çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıklarından mı kaynaklanıyor?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Neden bazı besinleri sevmiyoruz hiç düşündünüz mü? Bazı bireylerin sebzeleri tüketimine karşı ön yargıları var. Durum böyle olunca sebzelerin sunduğu birçok sağlık faydasından da mahrum kalmış olunuyor. Sebzelerin içerdiği çeşitli vitamin, mineral, lif ve antioksidanlar başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere obezite, diyabet ve kanser gibi çeşitli hastalıklara karşı koruyucu bir rol oynuyor. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri de var. Peki bazı sebzeleri tüketmemenin sebebi sevmemek mi yoksa çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıklarından mı kaynaklanıyor bugün bunları konuşalım istedim.
Çoğu birey sebzelerin tadından dolayı lezzetini beğenmiyor ve sebze tüketiminden kaçınıyor. Bu konuda Buffalo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmadan söz etmek istiyorum sizlere. Araştırmaya göre, bir besini tüketmekten kaçınmanın sebebi; tükürükte bulunan proteinler. Tükürükte yaklaşık olarak bine yakın protein yer alıyor ve bazı özel proteinler tat duyusunu etkileyerek değişimlere sebep oluyor. Çalışma, bireylerin brokoli, maydanoz, dereotu, yeşillik gibi yiyecekleri deneyerek ve tekrar tekrar maruz kalmayla, tükürükteki bu proteinleri düzenlemesine ve sonra daha iyi tat alınmasına sebep olabileceğini söylüyor. Bu yüzden ne kadar maruz kalırsak o kadar tüketim kolaylaşıyor.
Fotoğraf: Instagram/@blancamiro
Bir diğer bazı besinlere karşı tüketmekte isteksiz olmamızın sebepleri arasında; çocukluk çağında ebeveynler tarafından o besine çok fazla maruz kalma olabiliyor. Endişenizi anlıyorum, çocukluk çağındaki beslenme düzeni ileriki yaşlarda sağlık sigortası niteliğinde olabiliyor. Her ebeveyn çocuğunun sağlıklı bir büyüme çağı geçirmesini, yaşıtlarıyla beraber sağlıkla koşup oynamasını ister. Fakat bazen besinler konusunda ısrarcı olmak çocuklarda o besine karşı soğumaya sebep olabiliyor. Bu noktada eğer çocuğunuz brokoli veya karnabahar gibi sebzeleri sevmiyorsa farklı zamanlarda deneyip o besini öğrenmesi için dokunmasına ve hissetmesine fırsat vermeniz, sebze tüketimini arttırmanın bir yolu olabilir.
1. Kahvaltıda domates, salatalık ve sevdiğiniz yeşilliklerle hazırlayacağınız bir kahvaltı kasesi hazırlayabilirsiniz.
2. Öğünlerinizin yanına bol yeşillikli salatalar ekleyebilirsiniz.
3. Ara öğünler salatalık, havuç, domates gibi sebzelerin üzerine limon sıkıp tüketebilirsiniz.
4. Taze sebzeleri katı meyve sıkacağından geçirip tüketebilirsiniz.
5. Taze sebze ve meyvelerle birbirinden lezzetli smoothie’ler hazırlayabilirsiniz.
6. Karbonhidrat kaynakları yerine sebze dürümleri yapabilirsiniz.
7. Restoranlarda ana yemeğinizin yanında gelen garnitürün sebzelerle değişmesini rica edebilirsiniz.
8. Çorbalarınızı sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
9. Öğünlerinizde sebzeleri çiğ tüketmek yerine haşlama, buharda, ızgara ve fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz.
10. Yemeklerinize veya makarnalarınız üstüne eklediğiniz sosun içine çeşitli sebzeleri ekleyebilirsiniz.