Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, sağlıklı ve doğa dostu bir market alışverişinin sırlarını yazdı.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Sağlıklı alışveriş sağlıklı mutfak ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. Bunun yanı sıra bir de alışveriş yaparken çevreyi de düşünmek gerekiyor, akıllı alışveriş ile çevreye verdiğiniz zararı da en aza indirebilirsiniz. Sürdürülebilir yaşamı birçok yerde duymuş olabilirsiniz, bende sizlere daha önce bu konuda yazmıştım. Doğaya verdiğimiz zararı azaltmak, atık yaratmamaya çalışmak çok önemli. Peki bunun için neler yapabiliriz, hep birlikte bakalım;
Raflarda dolaşıp her güzel görüneni almak kesinlikle ihtiyacınız olmayan bazı şeyleri almanıza sebep olur. Bu sebeple hem daha sağlıklı hem de daha akılcı bir alışveriş için ihtiyacınız olan şeylerin listesini önceden yapın. Haftalık menünüzü ve pişirmek istediğiniz yemekleri planlayın ve bunlar için alışverişe çıkın.
Satın aldığınız ürünlerin sadece size değil, çevreye de fayda sağlaması için etiketlerini okuyun. Uzak yerlerden gelen ürünlerin taşınırken doğaya verdiği zararı hatırlayın. Özellikle diğer ülkelerden gelen yiyecek ve içeceklerin transferleri sırasında karbon ayak izi ve sera gazı emisyonu çok yükseliyor ve doğaya verdiği zarar artıyor. Bu sebeple kendi ülkenizin tarımına sahip çıkmak ve ülkenizde üretilen besinleri tüketmek doğaya verdiğiniz desteği artırıyor.
Son kullanma tarihine bakarak almak en taze ürünlerini seçmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra israfı ve atıkları önlemeye de yardımcı olur. Eğer taze olanları kısa sürede tüketemeyecekseniz dondurulmuş olanları tercih edebilirsiniz. Evde de son kullanma tarihi daha yakın olan besinleri daha önce tüketecek şekilde planlayabilirsiniz. Atıkları en aza indirmek için alacağınız besinleri nasıl tüketeceğinizi planlayın. Örneğin ıspanak alıyorsanız yapraklarını kullandıktan sonra saplarını ayırın ve saplarını atmak yerine farklı bir tarifte kullanmaya çalışın.
İşe ilk önce alışveriş poşetinizi değiştirmekle başlayabilirsiniz. Plastik poşet yerine file veya bez poşetleri tercih edin. Aldığınız ürünlerin paketlerine de özen gösterin. Geri dönüşüme uygun paketli ürünleri tercih etmeye çalışın.