Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, sağlık kürü kimyonu masaya yatırıyor. Kimyonu nasıl tüketmeli, kimyonun faydaları nelerdir ve kimyona en yakışan tarifleri keşfetmek için tıklayın.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kimyon çok eski yıllardan beri beslenmemizde olan bir baharat. Özellikle Orta Doğu ve Meksika mutfaklarının yıldızı denilebilir. Elbette bunun tek sebebi lezzeti değil.
Kimyon taneleri sindirim sistemine çok faydalıdır. Özellikle ramazan aylarında, öğün sayısının ve su tüketiminin azalması, hareketin sınırlanması sindirim sisteminin de yavaşlamasına neden olabiliyor. Yemeklerden sonra hazımsızlık problemi yaşanabiliyor. Kimyon bu aylarda mutlaka sofralarınızda olması gereken baharatlardan biri. Çalışmalar kimyonun pankreatik enzimlerin salgılanmasını teşvik ettiğini, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuşlardır. Ayrıca kuru baklagillerin gaz yapıcı etkisini de azaltarak onların sindirimini kolaylaştırır.
Kimyon tohumları, aynı zamanda anti-kanserojen özelliklere sahip olabilir. Mide ve karaciğer tümörlerinden korumak için kimyon etkisinin araştırıldığı bir çalışmada, kimyonun güçlü antioksidan etki ile serbest radikallerin vücutta yarattığı hasarı önlediği görülüyor. Bunun yanı sıra karaciğerin detoks enzimlerini destekleyici özelliğinden de bu etkileri gösterimiş olduğu da düşünülüyor.
Kimyon hem toz hem de tane olarak satılır. Yemeğin içinde çekilerek de, tane olarak da kullanılabilir. Ama kimyonu toz yerine tane olarak almanızı tavsiye ederim, çünkü kimyon lezzetini çabuk kaybeder. Tane halinde kullanılabildiği gibi kolaylıkla minik bir değirmende çekilerek ya da havanda dövülerek kullanılabilir. Kimyonun tadını ve aromasını ortaya daha fazla çıkartmak için, tarifinizde kullanmadan önce hafifçe kavurabilirsiniz.
Karabiber, bal ve kimyonu karıştırarak sebze, et ve balıklarınızı lezzetlendirebilirsiniz. Kimyon baklagiller ile yapılan yemeklere, özellikle mercimek çorbası ve yemeğine çok yakışır.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
3 avuç ıspanak
1 su bardağı haşlanmıs nohut
1 avuç lor peyniri
2 yk tahin
¼ Limon suyu
1 tatlı kaşığı kimyon
Az tuz
3 avuç temizlenmiş ıspanak,1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 avuç lor peyniri, tahin ve limon suyu blendardan geçirilir. Üzerine kimyon ve az tuz eklenip karıştırılır.
Afiyet ve sevgiyle…