Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
“Yağ çekme” olarak da bilinen oil pulling, ağız sağlığı için önemli bir uygulama haline gelirken, bu hijyen rutinini kolayca günlük hayatınıza da adapte edebilirsiniz. İşte öne çıkan faydaları…
Fotoğraf: unsplash
Vücut sağlığını bir bütün halinde ele aldığımızda sadece düzenli olarak egzersiz yapmanın dışında hayatımıza dahil edebileceğimiz farklı uygulamalar da mevcut. Ayurveda tıbbında kendine yer bulan oil pulling yani yağ çekme de bunlardan biri. Öncelikle ağız sağlığı için tercih edilen oil pulling’in faydaları sadece bu konuda devreye girmiyor. O halde hem nasıl yapıldığını hem de diğer yararlarını inceleme altına alalım
Oil pulling nasıl yapılır?
Bunun için öncelikle hindistancevizi yada susam yağı edinmekle işe başlamalısınız. Bir miktar yağı ağzınıza döktükten sonra mümkün olduğu kadar etrafında döndürmeye çalışın. Hatta dişlerinizi de es geçmemeye özen gösterin. Günde 5 dakikayla başlayarak yağ çekme işleminin süresini günden güne artırıp 20 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz. Sonlandırma için ise ağzınızdaki yağı çıkarmanız yeterli. Eğer mümkünse yağ çekme işleminden sonra yarım saat boyunca bir şey yiyip içmemeye dikkat edin.
Oil pulling’in faydaları neler?
Ağızdaki zararları bakterileri yok etmesi, bu işlemin en büyük faydalarının başında geliyor. Elbette aşağıdaki artılarını da hatırlatmadan geçmeyelim;
- Yağ çekme, ağızdaki bakteri sayısını azaltarak diş çürümesini önlemeye yardımcı oluyor.
- Yağların kendi başına sunduğu faydalar da bu işlemle birleşiyor. Mesela hindistan cevizi yağının iltihap önleyici özelliği, diş eti hastalığına bağlı iltihabı da azaltmaya destek veriyor.
- Ayurveda tıbbına göre yağ çekme, vücuttaki toksinleri temizleyerek genel sağlık üzerinde de etkili.
- Yağ çekmenin sinüsleri temizleyip baş ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilmesi de bir başka faydası.