Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Wellness dünyası için uzun zamandır değer gören bir mantar kombucha. Çay olarak tüketilerek vücuda birbirinden farklı katkılar sağlıyor. Öyleyse şimdi bu faydaları inceleme zamanı!
Fotoğraf: Unsplash
Fermente bir çay olan kombucha ya da kombuça, son zamanların en sağlıklı içeceklerinden biri olarak görülüyor. Siyah veya yeşil çaya şeker ve maya eklenerek yapılan bu çay, asidik ve biraz da ekşi tadıyla ilk etapta herkese hitap edemeyebilir. Elbette hazır olarak satın alabileceğiniz versiyonları da mevcut. Ancak kendiniz yapmak isterseniz, meşakkatli sayılabilecek de bir hazırlık süreci söz konusu. Öncelikle elinizde kombucha mayasının olması şart. Ardında ise güneş ışığı almayan bir alanda 7 ila 10 gün arasında bekletmeniz gerekiyor. Peki, kombucha çayını bu kadar popüler kılan ve sıkça tercih edilmesini sağlayan faydaları neler, birlikte bakalım.
Probiyotikler, aslında bağırsaktaki organizmaların doğal dengesini sağlayan yararlı bakteriler; ve kombucha çayı tüketmek de sindirim sistemini iyileştirirken, enfeksiyonları ve iltihaplanmayı önlemeye de yardımcı oluyor.
Kombucha'da bulunan antioksidanlar hücresel yaşlanma sürecini azaltmaya yardımcı oluyor ve böylelikle cilt sağlığında da iyileşme gözlemlenebiliyor.
Hem sindirim hem de bağışıklık sistemi aslında birbiriyle oldukça yakından ilişkili. Yani probiyotiklerin ön planda oluşuyla bağırsak sağlığı kuvvetlenirken, bağışıklık sistemi de eş zamanlı olarak bu faydadan etkileniyor. Kombucha'da bulunan fermente bakteriler, sağladıkları iyi bakteri dozu sayesinde bağışıklığın artırılmasını sağlıyor.
Kuvvetli bir kalp sağlığı için elbette dikkat edilmesi gereken başka şeyler var. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi. Ancak bu rutinin içerisine kombucha çayını dahil etmek de güzel bir destek sağlayacaktır. Kalbin iç astarını ve kan damarlarını daha esnek tutarak kan akışını düzenlemeye yardımcı olurken, enflamasyonu azaltıyor ve kötü kolesterolü düşürüyor.
Kanserli hücrelerin büyümesini destekleyen serbest radikallerin ve diğer zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan antioksidanlar açısından zengin olan kombucha, bu sayede de kanser riskine karşı bir kalkan oluşturuyor.