Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Sebze ve meyvelerin her birinin renklerinin altında yatan birbirinden farklı besleyici besin ögesi ve antioksidan maddeler olduğunu biliyoruz. Üstelik her birinin de farklı faydaları var. Özellikle konu kalp sağlığına gelince meyvelerin arasında kırmızı meyvelerin yeri bir başka oluyor.
Çilek, yaban mersini, böğürtlen ve ahududu gibi meyveler, kalp sağlığında merkezi bir rol oynayan önemli besinlerle dolu içeriğe sahiptir. Bu meyveler, quarcetinin de içinde olduğu bir çok antioksidan bakımından da zengindir. Bu antioksidanlar ise kalp hastalıklarının gelişimine katkıda bulunan oksidatif strese ve inflamasyona karşı koruma sağlar. Yapılan çalışmalar, kırmızı renkteki bu meyvelerin tüketiminin artırılmasının kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabildiğini göstermektedir.
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kırmızı meyveler arasında kalp sağlığını destekleyici çalışmalar özellikle çilek, yaban mersini gibi meyveler üzerine yoğunlaşmış. Örneğin, metabolik sendromlu 27 erişkinde yapılan bir çalışmada, sekiz hafta boyunca dondurulmuş çileklerle yapılmış bir içeceğin içilmesinin ‘kötü kolesterol’ olarak adlandırdığımız LDL kolesterolünü %11 azalttığı gösterilmiştir. Başka bir çalışma ise, yaban mersinin günlük tüketiminin kan basıncı ve kan pıhtılaşmasının kontrolüne yardımcı olan kan damarları üzerindeki hücrelerin fonksiyonunu iyileştirdiğini bulmuştur.
Çilek, kiraz gibi kırmızı meyveler aslında yaz aylarının en renkli meyveleri arasında. Tam mevsimdeyken sabah kahvaltısında veya ara öğünde rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Daha uzun süre tok kalmak istiyorsanız sabah kahvaltısında yoğurt ve yulafla veya ara öğünde kefirle birleştirebilirsiniz. Eğer tazesini bulamıyorsanız dondurulmuş olanlarını da güvenle tüketebilirsiniz.
Beyin sağlığını destekler ve kansere karşı da koruyucudur
Elbette kırmızı meyvelerin tek faydası kalp sağlığı üzerine değil. Araştırmalar kırmızı meyvelerin içeriğinde bulunan antosiyaninlerin öğrenme ve hafızayı da etkilediğini gösteriyor. Bunun yanı sıra kırmızı-mor renkteki besinler yüksek antioksidan kapasitesiyle kanserden korumaya yardımcı olurlar. Yapılan çalışmalar, kırmızı meyvelerde bulunan anti-oksidan öğelerin özellikle kolon kanseri üzerinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor. İçeriklerindeki elajik asit ve polifenoller, tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatıcı etki gösterir.