Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Dilara Koçak, kilo vermenizi kolaylaştıracak, kan şekerinizi düzenleyip ani acıkmaların önüne geçecek ve metabolizmanızı hızlandıracak 5 besini yazdı.
Fotoğraf: Ellen Von Unwerth, Vogue.com
Mucizeler çağında yaşasak zayıflamak ne kadar kolay olurdu değil mi? Her gün 1 avuç goji berry yiyip hepimiz sağlıklı kilomuza iner, mutlu mesut yaşardık. Veya kötü kalpli hamburgerlerden tek bir ısırık alıp hayat boyu obeziteye mahkum kalabilirdik. Sizce bu mümkün mü? Yediğiniz patates kızartması kilolarınızın tek suçlusu mu? Veya limonlu sıcak su yağ yakan mucize bir iksir mi? Cevap koca bir HAYIR. Ama birkaç yardımcıdan bahsedebilirim size, kilo vermenizi kolaylaştıracak, kan şekerinizi düzenleyip ani acıkmaların önüne geçecek ve metabolizmanızı hızlandıracak 5 besin işte:
Süt ve yoğurt, protein, kalsiyum, fosfor, riboflavin ve B12 vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineral bakımından zengindir. İçeriğindeki yüksek kalsiyum, kemik ve diş sağlığını korur, hücrelerin çalışmasında önemlidir. Özellikle bel çevresindeki yağlanmanın en büyük düşmanlarından biri olan yoğurt, içeriğindeki probiyotik bakterilerle bağırsaklara da dosttur, sindirim sistemini rahatlatır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda kalsiyum içeriğiyle vücuttaki fazla yağlarla savaşır. Süt, yoğurt gibi proteini yüksek, aynı zamanda dengeli karbonhidrat içeren besinler, uzun süre tok tutar.
Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. A vitamini ve bazı B vitaminleri bakımından zengin bir yiyecek olan yumurtada demir, fosfor, magnezyum, kükürt ve sodyum gibi mineraller bulunur. Yumurtanın sarısı E vitamini içerir ve yağlı yapısıyla uzun süre tok tutar. “Amerikan Üniversitesi Dergisi”nde yayımlanan bir araştırma, kahvaltıda iki yumurta ve ekmek yiyen insanların sonraki 24 saat içinde 400’den daha az kalori aldığını gösteriyor.
Balık çok iyi bir protein kaynağı olmanın yanı sıra omega 3 ve selenyum içeriği ile de iyi bir antioksidan, kansere karşı koruyucu, kalp ve damar sağlığı için vazgeçilmez bir besindir. Ayrıca ana öğünlerde tüketilen protein her zaman daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Protein bakımından zengin besinler yediğimizde vücudumuz, tok hissetmemizi sağlayan hormonlar salgılar.
Bol miktarda lif ve sağlıklı karbonhidrat içerdiğinden kahvaltıda tüketilmesi yağ yakılmasını kolaylaştırıyor sık acıkmayı engelleyerek kilo verme sağlıyor. Diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içeren yulaf ayrıca demir, manganez, çinko, E vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folat ve diğer B grubu vitaminleri kaynaklarındandır. Yulaf, magnezyum mineralinden de zengin. Magnezyum, vücudun glukoz ve insülin salınımında görev alan 300’den fazla enzimin salınımı için gerekli, önemli bir mineral.
Kavrulmamış ham haliyle tüketildiklerinde doyurucu özellikleri, içerdikleri faydalı yağ asitleri ve yüksek antioksidan özellikleri insülin direncinin kırılmasına ve yağ yakılmasına yardımcı olurlar. Enerji ve besin ögesi değerleri oldukça yüksek olan badem; karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini içerir. Omega 3 açısından zengin olan ceviz ise kalp sağlığında ve stresi önlemede etkilidir.