Haftalık E-Bülten
Moda dünyasında neler oluyor? Yeni fikirler, öne çıkan koleksiyonlar, en vogue trendler, ünlülerden güzelllik sırları ve en popüler partilerden haberdar olmak için haftalık e-bültenimize kaydolun.
Kereviz keskin kokusuyla bu ayların en faydalı sebzelerinden biri. Peki kerevizi nasıl değerlendirebiliriz?
Kereviz keskin kokusuyla bu ayların en faydalı sebzelerinden biri. Zeytinyağlı kerevizin seveni çok biliyorum. Peki kerevizi başka nasıl değerlendirebiliriz?
Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kerevizin kendisi gibi sapları da oldukça değerli. Hem kendisi hem de sapları antioksidan kaynağı. Antioksidanların hücreleri, oksidatif hasara karşı koruduğunu ve yaşlanma karşıtı olduğunu bir kez daha hatırlatayım. Antioksidan içeriğinin yanı sıra kereviz; C vitamini, beta karoten ve flavonoid içerir.
Kerevizin yaklaşık %95’i sudur ve hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Su ve lif içeriği yüksek besinler bağırsak dostudur ve sindirimi de destekler. Antioksidan ve antienflamatuar besinler tüm sindirim sistemine karşı koruma sağlarken, kereviz aynı zamanda mide için de önemlidir. Kerevizdeki pektin bazlı polisakkaritlerin, apium olarak bilinen bir bileşiği de içerdiği bilinmektedir. Bu bileşik sayesinde mide ülseri vakalarını azalttığı, mide zarını iyileştirdiği ve mide salgılarını düzenlediğini gösteren çalışmalar vardır.
Kereviz, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Kereviz A, K ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve folat gibi mineralleri de içerir. Aynı zamanda sodyum içeriği düşüktür. Glisemik indeks açısından avantajlı sebzelerden biridir. Tadı hafifçe patatesi andırsa da patatese oranla glisemik indeksi düşüktür. Yani kan şekerini hızlı yükseltmez ve kan şekerinde yavaş ve sabit bir etkiye sahiptir.
Kereviz sapı ve yaprağı
4 yemek kaşığı yoğurt
Az tuz, Pul biber
Limon kabuğu rendesi
Kereviz sapı ve yapraklarını küçük küçük doğrayıp, çırpılmış yoğurt ve baharatlarla karıştırarak cacığınızı hazırlayabilirsiniz.
½ yeşil elma
½ kereviz
2-3 tam ceviz
1 çay kaşığı zerdeçal
1 kase yoğurt
Elma ve kereviz rendelenir, zerdeçal ve yoğurt ile karıştırılır. Üzerine ceviz ekleyerek servis edebilirsiniz.
1 adet kereviz
1 adet yeşil elma
1 adet salatalık
½ demet maydanoz
1 adet portakalın suyu
Kereviz, elma, maydanoz ve salatalık katı meyve sıkacağından geçirilir. Üzerine portakal suyu ve maden suyu eklenerek tüketebilirsiniz.